Od apríla sa zvyšuje hranica na získanie hypotéky pre mladých

NETKY.SK • 7 Marec 2017, 11:44 • 2 min
Od apríla sa zvyšuje hranica na získanie hypotéky pre mladých

BRATISLAVA - Hypotéka pre mladých bude od apríla tohto roka dostupnejšia. Zvyšuje sa totiž príjmová hranica na jej získanie. Nárok na ňu budú mať tí mladí, ktorých priemerný príjem nepresiahne 1287 eur.

slovakia

left justify in out

Oproti súčasnosti hranica stúpne o 131,30 eura. "Práve v období od apríla do konca júna býva hypotéka pre mladých dostupná pre najširšiu skupinu ľudí. Vtedy sa totiž pri posudzovaní nároku na jej získanie zohľadňuje priemerná mzda za posledný kvartál predchádzajúceho roka, a tá býva aj vplyvom vyplácania koncoročných odmien či bonusov najvyššia," skonštatovala hovorkyňa ČSOB Anna Jamborová.

 

Dotovanú hypotéku môže získať žiadateľ, ktorý ku dňu podania žiadosti nepresiahol 35 rokov a ktorý vlani nezarábal viac ako 1,3 násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve. V prípade dvoch spolužiadateľov je hranica dvojnásobná a porovnáva sa s ich spoločným príjmom. V prípade dvojice hranica bude predstavovať 2574 eur. Keďže kľúčový je spoločný príjem dvojice, môže jeden zo žiadateľov zarábať aj viac, ako je maximálna výška stanovená pre jednotlivca, pokiaľ ten druhý zarába menej.

 

Podľa Slovenskej sporiteľne je dôležité, že z pohľadu nároku na štátny príspevok je rozhodujúci vlaňajší príjem a nie jeho súčasná výška. "Ak sa príjmová situácia žiadateľa oproti vlaňajšku zlepšila a jeho súčasný príjem je vyšší ako aktuálna hranica, v žiadnom prípade ho to nediskvalifikuje, práve naopak. Vyšší príjem mu umožňuje získať úver za lepších podmienok, či už hovoríme o úrokovej sadzbe, alebo o dostupnej výške úveru," vysvetlila vedúca oddelenia retailových úverov v Slovenskej sporiteľni Lenka Hritzová.

 

Záujemcovia, ktorých sa zvýšenie hranice dotýka, by podľa nej mali o úver požiadať najneskôr do konca júna, pretože od 1. júla by hranica mala opäť klesnúť zhruba na úroveň 1160 eur.

 

Pri hypotéke pre mladých je možné príspevok získať najviac na sumu 50.000 eur počas prvých piatich rokov splácania. "Kritériom je aj vek ku dňu podania žiadosti," dodala Jamborová.

 

Počas piatich rokov poberania štátneho príspevku úver možno kedykoľvek predčasne splatiť bez poplatku. Ak sa tak rozhodne klient urobiť počas prvých štyroch rokov po poskytnutí úveru, musí štátu vrátiť celú sumu dovtedy vyplatených príspevkov. Žiadateľ o úver ho môže použiť na nadobudnutie, výstavbu, zmenu a údržbu nehnuteľnosti určenej na bývanie alebo nadobudnutie podielu na takejto nehnuteľnosti. Hypotéku pre mladých nie je možné použiť na vyplatenie iného úveru.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona