Od apríla sa na Slovensku zavedie tehotenská dávka a tehotenské štipendium

NETKY.SK • 31 Marec 2021, 09:15 • 2 min
Od apríla sa na Slovensku zavedie tehotenská dávka a tehotenské štipendium

SLOVENSKO - Od apríla sa na Slovensku zavedie tehotenská dávka pre takmer 21-tisíc tehotných žien. Pre nepracujúce tehotné študentky vysokých škôl a plnoleté tehotné študentky stredných škôl sa zavedie tehotenské štipendium.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení, ktorá nadobudne účinnosť od 1. apríla tohto roka. Nárok na tehotenskú dávku vznikne od začiatku 27. týždňa pred očakávaným dňom pôrodu, takže po ukončení 12. týždňa tehotenstva, ak žena bola nemocensky poistená najmenej 270 dní v posledných dvoch rokoch. Výška tehotenskej dávky bude 15 percent z hrubej mzdy zamestnankyne, z vymeriavacieho základu samostatne zárobkovo činnej osoby, nebude však nižšia ako 10 % maximálneho denného vymeriavacieho základu.

 

img

Minimálna suma tehotenskej dávky pre živnostníčky a zamestnankyne v tomto roku pri 30-dňovom mesiaci dosiahne 215,50 eura. Maximálna výška tehotenskej dávky pre ženy, ktoré v hrubom zarábajú 2 184 eur a viac, bude tento rok vyše 320 eur mesačne. Na tehotenskú dávku budú mať nárok aj tehotné policajtky a vojačky. Žena stratí nárok na vyplácanie tehotenskej dávky dňom skončenia tehotenstva. Zavedenie tehotenskej dávky by malo v tomto roku zvýšiť výdavky Sociálnej poisťovne o 39,4 milióna eur, v roku 2022 o 61,8 milióna eur a v roku 2023 o 64,3 milióna eur.

 

Mohlo byvás zaujímať: Parlament dnes schválil novelu zákona, ktorá zvyšuje finančnú pomoc pre rodičov a pacientov


Pre nepracujúce tehotné študentky vysokých škôl a plnoleté tehotné študentky stredných škôl, ktorým nevznikne nárok na priznanie tehotenskej dávky, sa od začiatku 27. týždňa pred očakávaným dňom pôrodu zavedie tehotenské štipendium v sume 200 eur. Na takéto štipendium má mať nárok približne 750 študentiek mesačne. Sumu tehotenského štipendia bude môcť vláda zvýšiť nariadením.

 

Prečítajte si tiež: Zuzana Čaputová expresne rýchlo podpísala jednoduchšie doručovanie oznámení o odklade daňového priznania



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona