Od apríla sa má uplatňovať nový zákon o sociálnych podnikoch

NETKY.SK • 27 September 2017, 12:39 • 2 min
Od apríla sa má uplatňovať nový zákon o sociálnych podnikoch

BRATISLAVA - Od začiatku apríla budúceho roka by sa mal na Slovensku začať uplatňovať nový zákon o sociálnej ekonomike a sociálnych podnikoch, ktorý má upraviť činnosť sociálnych podnikov.

slovakia

left justify in out

Ako uviedol štátny tajomník rezortu práce a sociálnych vecí Branislav Ondruš, sociálne podniky sa nebudú vytvárať primárne pre dosahovanie zisku, ale pre naplnenie konkrétneho pozitívneho sociálneho vplyvu. "Už na začiatku podnikania bude musieť byť presne zadefinované, čo to má byť ten pozitívny sociálny vplyv," povedal.

Ak sociálny podnik vytvorí zisk, vyše polovicu z neho bude musieť podľa Ondruša investovať do napĺňania pozitívneho sociálneho vplyvu. "Sociálne podnikanie má na Slovensku potenciál, ktorý nevyužívame," povedal. Nový zákon podľa Ondruša obsahuje pravidlá a kontrolné mechanizmy, ktoré majú zamedziť zneužívaniu poskytnutej štátnej pomoci.

"Tieto podniky budú mať výrazne obmedzenú možnosť obchodovať so svojimi tovarmi a službami s firmami, s ktorými bude existovať nejaké vzájomné prepojenie," povedal. Okrem toho zákon podľa neho zavedie presné pravidlá, ako sociálne podniky budú môcť použiť svoj majetok v prípade ukončenia činnosti podniku a regulované majú byť aj mzdy najvyšších manažérov.

Rezort práce pritom zadefinoval tri typy sociálnych podnikov. Prvým bude tzv. integračný sociálny podnik, ktorý má zamestnávať znevýhodnené osoby na trhu práce, ako sú dlhodobo nezamestnaní, či zdravotne znevýhodnení ľudia.

 

"Druhým typom bude energetický alebo environmentálny sociálny podnik, ktorý sa bude najčastejšie zameriavať na výrobu energie z obnoviteľných zdrojov, alebo bude robiť opatrenia na ochranu životného prostredia," povedal štátny tajomník. Do tretice pôjde o sociálny podnik bývania, ktorý bude buď stavať byty alebo prenajímať byty ľuďom, ktorí majú podpriemerný príjem. "Nájomné v takomto byte bude môcť byť najviac vo výške reálnych nákladov na takýto byt," informoval Ondruš.

Sociálne podniky budú môcť dostávať dva druhy podpory. Priama podpora bude vo forme dotácií alebo pôžičiek pri štarte, aj pri samotnej činnosti podniku. "Každý nárok na dotáciu bude podmienený tým, že takýto podnik si zoberie aj návratnú finančnú pomoc, napríklad pôžičku," upozornil Ondruš. Nepriama finančná pomoc pre sociálne podniky má byť vo forme nižšej dane z pridanej hodnoty na tovary a služby, ktoré budú sociálne podniky poskytovať.

Okrem toho tieto podniky nebudú musieť platiť daň z časti zisku, ktorý investujú naspäť do plnenia sociálneho cieľa. "Chceli by sme, aby existovalo aj odpustenie od niektorých miestnych daní," povedal Ondruš. Za najdôležitejšiu formu nepriamej podpory sociálnych podnikov považuje ich zvýhodnenie vo verejnom obstarávaní vo forme tzv. vyhradených zákaziek, čo môže prispieť k zvýšeniu odbytu tovarov a služieb, ktoré vyprodukujú sociálne podniky.

Návrh zákona o sociálnej ekonomike a sociálnych podnikoch predložil rezort práce a sociálnych vecí do pripomienkového konania. Podľa Ondruša na jeho príprave pracovalo osem ľudí, z ktorých päť pôsobí v mimovládnom sektore. O návrhu zákona by mala vláda rokovať už v októbri a koncom tohto roka by sa mal návrh dostať aj na schôdzu Národnej rady SR.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies