Od apríla platia úrazové dávky pre žiakov a študentov po novom

NETKY.SK • 12 Apríl 2015, 18:25 • 2 min
Od apríla platia úrazové dávky pre žiakov a študentov po novom

BRATISLAVA - Na základe zákonnej zmeny od 1. apríla 2015 vzniká nárok na úrazové dávky aj žiakom strednej školy, ktorí utrpeli pracovný úraz, alebo im vznikla choroba z povolania pri vykonávaní všetkých foriem praktického vyučovania podľa zákona o odbornom vzdelávaní.

slovakia

left justify in out

To platí aj pre študentov vysokej školy, ktorí utrpeli pracovný úraz, alebo im vznikla choroba z povolania pri praktickej výučbe alebo odbornej praxi vykonávanej podľa zákona o vysokých školách v platnom znení.

Nová právna úprava (zákon o odbornom vzdelávaní a príprave) sa vzťahuje na nároky žiakov stredných škôl a študentov vysokých škôl na úrazové dávky z pracovných úrazov a z chorôb z povolania, ktoré vznikli v období od 1. apríla 2015. Nároky na úrazové dávky z pracovných úrazov a chorôb z povolania, ktoré vznikli pred 1. aprílom 2015, sa posudzujú naďalej podľa právnej úpravy účinnej do 31. marca 2015.

 

Podľa predchádzajúcej právnej úpravy účinnej do konca marca 2015 mali nárok na úrazové dávky okrem iných skupín osôb, ktoré vymedzuje zákon o sociálnom poistení, aj žiaci a študenti strednej a vysokej školy, ak utrpeli pracovný úraz, alebo im vznikla choroba z povolania pri praktickom vyučovaní vykonávanom v období odbornej (výrobnej) praxe, tzn. len formou odbornej praxe. Úrazy alebo choroby z povolania, ktoré im vznikli pri vykonávaní iných foriem praktického vyučovania, neboli úrazovým poistením kryté, a preto im nároky na úrazové dávky podľa zákona o sociálnom poistení v takom prípade nevznikli.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies