Od Antarktídy sa odtrhol gigantický ľadovec, smeruje do Južného oceánu

NETKY.SK • 25 Apríl 2014, 17:37 • 2 min
Od Antarktídy sa odtrhol gigantický ľadovec, smeruje do Južného oceánu

WASHINGTON - Gigantický ľadovec s rozlohou väčšou než americké mesto Chicago sa odtrhol od Antarktídy a mieri do Južného oceánu. Ľadový príkrov, známy pod označením B31, je s rozlohou 660 kilometrov štvorcových jedným z najväčších na planéte, informovala britská televízna stanica Sky News.

slovakia

left justify in out

Jeho pohyb monitoruje americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA); akýkoľvek ľadovec by totiž mohol prispieť k zvýšeniu hladiny svetových morí. B31, ktorý má hrúbku približne pol kilometra, sa však momentálne nenachádza na žiadnej významnej námornej trase. S blížiacou sa zimou v oblasti by mohlo byť jeho sledovanie sťažené.

 

"Ľadovec je pomerne ďaleko od zálivu Pine Island Bay a čoskoro vstúpi do Južného oceánu. Skúmame tamojšie morské prúdy, snažiac sa správne vysvetliť tento pohyb. Vyskytujú sa tam obdobia takmer bez prúdenia, ktoré striedajú obdobia rýchleho prúdenia," uviedol Grant Bigg zo Sheffieldskej univerzity.

 

Dosiaľ najväčším zaznamenaným ľadovcom bol B15, ktorý mal rozlohu 11.000 kilometrov štvorcových, čo predstavuje približnú veľkosť Jamajky. Od Rossovho šelfového ľadu sa odtrhol v marci 2000 a na jeho pozostatky možno dodnes natrafiť v rozličných častiach Antarktídy.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies