Od Antarktídy sa odlomila kryha väčšia ako Londýn: Nie kvôli otepľovaniu

NETKY.SK • 4 Október 2019, 20:25 • 2 min
Od Antarktídy sa odlomila kryha väčšia ako Londýn: Nie kvôli otepľovaniu

Z Ameryho šelfového ľadovca na východe Antarktídy medzi austrálskymi výskumnými stanicami Davis a Mawson sa na konci septembra oddelila obrovská ľadová kryha, ktorá má rozlohu 1636 kilometrov štvorcových.

slovakia

left justify in out

Tým podľa serveru BBC vyprodukoval Amery svoj najväčší nový ľadovec za posledné viac ako polstoročie. Vedci tvrdia, že za odlomenie ľadu nemôže globálne otepľovanie, ide o súčasť normálneho procesu.

 

Kryha sa odlomila od Ameryho šelfového ľadovca a dostala oficiálny názov D-28. Podľa expertov z austrálskej vedecko-výskumnej organizácie Australian Antarctic Division meria odlomený kus zhruba 50 x 30 kilometrov.

 

 

Rozdiel medzi 20. a 25. septembrom

 

Odhadovaná hmotnosť ľadu je podľa BBC približne 315 miliárd ton. Bude trvať roky, kým sa rozpadne a roztopí.

 

Odtrhnutie ľadovej masy nemá mať priamy vplyv na hladiny morí, pretože šelfový ľadovec už bol plávajúci - podobne ako kocka ľadu v pohári vody.

 

Ameryho šelfový ľadovec má inak plochu okolo 60-tisíc kilometrov štvorcových, je tak tretím najväčším v Antarktíde. Podľa vedcov oceánska voda preniká až 550 kilometrov pod ľadovec.

 

Trhlina od roku 2000

 

K aktuálnemu oddeleniu došlo v mieste, ktoré Austrálčania v rámci svojho antarktického programu monitorujú posledných 20 rokov - práve kvôli pravdepodobnosti odtrhnutia masívnych kusov.

 

 

Trhlinu v prednej časti Ameryho ľadovca prvýkrát zaznamenali v roku 2000. Vedci vtedy predpovedali, že sa z neho obrovské celistvé množstvo ľadu bude odlamovať medzi rokmi 2010 a 2015.

 

"Som naozaj nadšená, že to po tých rokoch vidím. Boli sme si istí, že sa to nakoniec stane, hoci sme to čakali trochu inde, ale všetci sme boli napätí," priznala britskému denníku The Guardian glaciologička Helen Amanda Frickerová.

 

Prvé veľké oddelenie od 60. rokov

 

Ide o prvé významné telenie daného ľadovca od 60. rokov minulého storočia, konkrétne od rokov 1963 a 1964, napriek tomu odborníci veria, že v tomto prípade nejde o dôsledok klimatických zmien, ktoré spôsobujú väčšie topenia ľadu.

 

"Je to súčasť normálneho cyklu ľadovcového šelfu. Priemerne každých 60 až 70 rokov dôjde k odtrhnutiu," vysvetlila Frickerová s tým, že táto konkrétna terajšia udalosť teda nie je žiadnym dôvodom na znepokojenie. Zvlášť keď nemá hneď zapríčiniť zvýšenie hladiny oceánu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona