Od 19. januára sa budeme riadiť novými opatreniami

NETKY.SK • 12 Január 2022, 15:08 • 2 min
Od 19. januára sa budeme riadiť novými opatreniami

BRATISLAVA - V zamestnaní sa odporúča v maximálnej možnej miere práca z domu, na pracovisku bude platiť režim OTP (očkovaní, testovaní, po prekonaní ochorenia COVID-19). Reštaurácie budú môcť fungovať v režime OP (očkovaní a po prekonaní COVID-19). Návrh opatrení proti SARS-CoV-2 (variant omikron) schválila vláda na stredajšom zasadnutí.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Prevádzky a služby budú môcť byť otvorené len od 5:00 do 22:00. V prípade zamestnania majú využívať v maximálnej možnej miere inštitút práce z domu, teda home office. Prezenčne bude platiť režim OTP, pričom test bude vyžadovaný aspoň dvakrát do týždňa.

 

img

 

Reštaurácie budú v režime OP, a to iba sedenie a obsluha bude možná iba pri stole vrátane terasy. Respirátor bude povinný mimo stola a mimo konzumácie. V režime základ (všetky osoby bez ohľadu na ich prípadné očkovanie, prekonanie choroby či výsledok testovania) bude môcť fungovať len okienkový predaj.

 

Prečítajte si tiež: Potvrdenia pre očkovaných a prekonaných budú platiť kratšie

 

Ubytovacie zariadenia budú môcť fungovať v režime OP plus bez limitu. Režim základ bude zakázaný okrem karanténnych zariadení a ubytovaní dlhodobého charakteru.

 

Tieto opatrenia sú náhradou za doposiaľ platný COVID automat. Návrh by mal priniesť zjednodušenie a zjednotenie opatrení na dobu určitú, teda počas rastovej fázy vlny omikronu do jednoznačného poklesu vlny. Opatrenia sa navrhujú jednotne pre celé územie SR. ,

 

img

 

 

Od 19. januára ďalej uvoľňujú podmienky pre šport detí a mládeže. „Deti od 0 do 12 rokov sa budú podľa nových pravidiel považovať akoby za zaočkované, k tréningovej činnosti a súťažiam nebudú potrebovať nič,“ informoval štátny tajomník Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR Ivan Husár (SaS). „Staršie deti a mládež do 18 rokov budú fungovať v rámci tréningov a súťaží v režime OTP (očkovaní, testovaní, po prekonaní ochorenia COVID-19).“

 

Nové opatrenia predpokladajú na niektorých športoviskách režim OP, niektoré, napríklad fitness centrá, režim OP plus. Rovnako budú posudzovať všetky mimoškolské aktivity detí. V prípade diváckej kapacity ostane aj po 19. januári kapacitné maximum na 25 percentách. „Samozrejme, radi by sme viac, ale musíme byť aj zodpovední v súčasnej epidemiologickej situácii,“ priznal Husár.

 

Možno vás zaujme: Experti WHO žiadajú nové vakcíny. Tie súčasné majú jednu nevýhodu

 

Režim OP plus bude spĺňať len osoba s tromi dávkami očkovania proti ochoreniu COVID-19, osoba, ktorá ochorenie prekonala a má dve dávky očkovania alebo s dvoma dávkami vakcíny a s testom. V prípade PCR testu nesmie byť starší ako 72 hodín, v prípade antigénového testu nesmie byť starší ako 48 hodín. 

 

 

img

 

Nový režim sa týka aj detí od 2 do 12 rokov a 2 mesiacov s testom. Dĺžka platnosti testu bude rovnaká ako u dospelých. Aby do režimu patrili aj staršie deti až do 18 rokov, budú potrebovať kompletné zaočkovanie a absolvovanie testu.

 

Nový režim sa bude týkať vysokorizikových hromadných podujatí ako svadby, kary, oslavy, večierky, plesy, diskotéky či hromadné podujatia v prevádzkach verejného stravovania.

 

K téme: Lengvarský ohlásil nový režim OP plus. Kde bude platiť?

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona