Od 1. októbra sú niektoré úradné poplatky vyššie, pribudli aj nové

NETKY.SK • 11 Október 2012, 09:12 • 2 min
Od 1. októbra sú niektoré úradné poplatky vyššie, pribudli aj nové

Od 1. októbra sú niektoré úradné poplatky vyššie, pribudli aj nové - Slovensko Od začiatku mesiaca je na slovenských úradoch potrebných viac kolkov.

slovakia

left justify in out

img

Od začiatku mesiaca je na slovenských úradoch potrebných viac kolkov. Pre novelu zákona o správnych poplatkoch, ktorá platí od 1. októbra 2012, sa viaceré poplatky zvýšili. 

"Ako je zrejmé, viaceré správne poplatky sa niekoľkonásobne zvýšili či zaviedli nové. Preto musíme pri návšteve úradov siahnuť hlbšie do vrecka," informovala advokátka poradenskej spoločnosti Accace Zuzana Chmeľová.

Vyhotovenie výpisu z matričnej knihy stojí po novom 5 eur namiesto pôvodných 1,5 eura. Osvedčenie podpisu na listine zdraželo z 0,50 eura na 1,5 eura. Žiadosť o zápis do zoznamu odborne spôsobilých osôb, ktorý vedie Úrad pre verejné obstarávanie, zdražel o 33 eur na 66 eur. Zápis do zoznamu podnikateľov už nie je zadarmo, ale za 66 eur.

Poplatok za registráciu spoločenstva vlastníkov bytov a nebytových priestorov je od 1. októbra dvakrát drahší a stojí 33 eur. Za vyhotovenie výpisu z registra združení občanov, nadácií a iných organizácií už zaplatia občania 5 eur namiesto pôvodných 3 eur.

Návrh na vydanie rozhodnutia o umiestnení stavby alebo rozhodnutia o využití územia alebo rozhodnutia o zmene územného rozhodnutia pre právnické osoby stojí od začiatku mesiaca 100 eur. Poplatok tak zdražel o 83,5 eura. Žiadosť o stavebné povolenie na stavbu rodinného domu do 600 m3 obstavaného priestoru stojí tak ako predtým 33 eur. Po novom sa však zaviedol poplatok 20 eur za každých ďalších začatých 100 m3 obstavaného priestoru.

Pri žiadosti o stavebné povolenie na stavbu bytového domu sa namiesto 66 eur platí po novom 750 eur do 3000 m3 obstavaného priestoru plus 250 eur za každých ďalších začatých 1000 m3 obstavaného priestoru. Za žiadosť o stavebné povolenie na zmenu stavby rodinného už musia Slováci platiť 100 eur namiesto 23 eur pri povolení na zmenu stavby bytového domu 750 eur namiesto 23 eur.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies