Od 1. júla sa znižuje hranica príjmu na získanie hypotéky pre mladých

NETKY.SK • 8 Jún 2016, 09:08 • 2 min
Od 1. júla sa znižuje hranica príjmu na získanie hypotéky pre mladých

BRATISLAVA - Od 1. júla tohto roku bude zvýhodnené bývanie pre mladých do 35 rokov menej dostupné. Maximálna hranica príjmu žiadateľa o hypotéku pre mladých sa totiž znižuje o takmer 116 eur.

slovakia

left justify in out

S príchodom leta začne platiť aj nová hranica príjmu na získanie zvýhodnenej hypotéky pre mladých ľudí od 18 do 35 rokov. V 3. štvrťroku tohto roku sa horná hranica príjmu žiadateľov o hypotéku pre mladých znižuje o 9,3 % oproti druhému kvartálu 2016. Kým do 30. júna si môžu o hypotéku pre mladých požiadať všetci, ktorí nedosiahli vek 35 rokov a ich hrubý príjem za minulý rok nebol v priemere vyšší ako 1242,8 eura, od júla sa výška príjmu žiadateľa znižuje na 1127,1 eura. Znamená to, že zvýhodnenú hypotéku si bude môcť dovoliť menej žiadateľov. Príjmová hranica žiadateľa sa posudzuje vo vzťahu k jeho priemernej hrubej mzde za predchádzajúci kalendárny rok, hoci jeho aktuálny príjem môže byť aj vyšší. Pri dvojici je táto suma dvojnásobná, teda od 1. júla tohto roku 2254,2 eura, ktorá sa však porovnáva voči ich spoločnému priemernému príjmu.

 

"Jednou z výhod spočítavania príjmov je, že ak partneri žiadajú o hypotéku spoločne a jeden z nich nemá príjem, priemerná mzda toho druhého za predchádzajúci rok môže dosahovať 2254,2 eura," uvádza Angelika Farkašová z VÚB.

 

Horná hranica príjmu žiadateľov o zvýhodnenú hypotéku pre mladých sa mení každý štvrťrok a odvíja sa od priemernej hrubej mzdy v národnom hospodárstve za uplynulý štvrťrok, ktorú zverejňuje Štatistický úrad SR. Strop na získanie hypotéky pre mladých vo veku od 18 do 35 rokov je jej 1,3 násobkom.

 

Úrokové zvýhodnenie platí na prvých päť rokov od poskytnutia hypotéky a dotáciou k úrokovej sadzbe môže žiadateľ dostať na úver vo výške do 50.000 eur. Požičaná suma zároveň nesmie prekročiť 70 % z hodnoty nehnuteľnosti.

 

Štátny príspevok pre mladých pozostáva z príspevku štátu vo výške 2 % a príspevku banky vo výške 1 % k úrokovej sadzbe. Počas tohto obdobia má poberateľ hypotekárneho úveru so štátnym príspevkom možnosť odkladu splátky istiny hypotekárneho úveru.

 

Okrem finančnej úspory umožňuje hypotéka pre mladých znížiť splátky na polovicu alebo odložiť splátky istiny po dobu troch rokov pri narodení dieťaťa. Výhodou dotovanej hypotéky je aj možnosť kedykoľvek počas piatich rokov vykonať mimoriadnu splátku v akejkoľvek výške, a to bez poplatku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies