Od 1. januára až do dnes sme pracovali len na štát!

NETKY.SK • 3 Jún 2013, 11:35 • 2 min
Od 1. januára až do dnes sme pracovali len na štát!

BRATISLAVA - Slováci budú v tomto roku pracovať na štát dlhšie ako vlani. Deň daňovej slobody, ktorý vyjadruje celkovú mieru prerozdeľovania príjmov v slovenskej ekonomike, sa totiž posúva z minuloročného 1. na 3. júna.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z analýzy Združenia daňových poplatníkov Slovenska a Nadácie F. A. Hayeka. "V prepočte na pracovné dni to znamená, že k 3. júnu odovzdali slovenskí občania všetok svoj zárobok štátu a približne od 10:30 dopoludnia tohto dňa už začínajú pracovať pre seba a svoje rodiny,“ informuje nadácia.

"Dôvody tohtoročného zhoršenia sú dva. Spomalenie rastu slovenskej ekonomiky a ďalším kľúčovým faktorom sú konsolidačné opatrenia vlády v oblasti verejných financií,“ uviedol na pondelňajšej tlačovej konferencii analytik nadácie Tomáš Púchly. Historicky "najkratšie“ pritom občania na štát pracovali v roku 2008, kedy deň daňovej slobody pripadol na 22. máj. Odhadovaná výška celkovej miery prerozdeľovania na Slovensku v tomto roku podľa Nadácie F. A. Hayeka predstavuje 41,71 % hrubého domáceho produktu. To znamená, že z každého eura vytvoreného v našej krajine v tomto roku štát prerozdelí takmer 42 centov. 

Okrem dňa daňovej slobody Nadácia F. A. Hayeka sleduje aj prepočet daňového a odvodového zaťaženia priemerného pracujúceho. Zamestnanec s priemerným príjmom získa v tomto roku z každého eura, ktoré jeho zamestnávateľ za jeho prácu zaplatí, iba 49 centov. Vyše 50 centov z nákladov práce tak zhltnú povinné poistné odvody a dane. Tieto výsledky vychádzajú z porovnania podielu čistej mzdy, po zaplatení všetkých priamych i nepriamych daní, s celkovými mzdovými nákladmi. Tie zahŕňajú hrubú mzdu a povinné odvody platené zamestnávateľom. 

Deň daňovej slobody je obrazne povedané dňom, do ktorého priemerný občan odovzdá celý svoj zárobok štátu na daniach a ďalších povinných platbách, zatiaľ čo od nasledujúceho dňa si celý svoj zárobok ponecháva. Analytici Združenia daňových poplatníkov Slovenska a Nadácie F. A. Hayeka počítajú Deň daňovej slobody každoročne od roku 1999 na základe výpočtu miery prerozdeľovania štátom, čiže podielu celkových konsolidovaných výdavkov verejného sektora na hrubom domácom produkte.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies