Od 1. apríla môže zvýhodnenú hypotéku dostať viac mladých ľudí

NETKY.SK • 30 Marec 2015, 12:18 • 2 min
Od 1. apríla môže zvýhodnenú hypotéku dostať viac mladých ľudí

BRATISLAVA - Hypotéku pre mladých môže už od 1. apríla získať viac mladých ľudí. Strop príjmovej hranice, ktorý bude platný do konca júna, sa zvýši oproti súčasnej hranici o viac ako 105 eur na 1193,4 eura. Pri dvojici sa hranica zdvojnásobí na 2386,8 eura.

slovakia

left justify in out

Štatistický úrad zverejňuje priemernú mzdu v národnom hospodárstve a tá sa mení každý štvrťrok. Keďže od 1. apríla sa hranica na získanie zvýhodnenej hypotéky zvyšuje aj z dôvodu možných 13. platov či prípadných koncoročných odmien, práve v 2. štvrťroku 2015 bude najvyššia a šancu získať ju tak bude mať najviac mladých ľudí v tomto roku. Horná hranica na získanie zvýhodnenej hypotéky pre mladých je totiž 1,3-násobkom priemernej mzdy v národnom hospodárstve. Strop príjmu sa mení každý štvrťrok. Najbližšie sa tak stane v júli.

 

Hypotéka pre mladých je pre ľudí od 18 do 35 rokov, rozhodujúci je vek ku dňu podania žiadosti. Priemerný príjem v predchádzajúcom roku nesmie presahovať stanovenú hranicu. Príspevok sa poskytuje na prvých 5 rokov splácania, najviac zo sumy 50.000 eur. Úroková sadzba sa znižuje o 3 % (2 % dotuje štát, 1 % banka). Do posudzovania nároku na štátny príspevok sa nezapočítavajú diéty, výživné alebo štipendium doktoranda.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies