Očná gymnastika, ako chrániť oči pred dlhodobým žiarením monitora

NETKY.SK • 25 September 2015, 16:00 • 2 min
Očná gymnastika, ako chrániť oči pred dlhodobým žiarením monitora

BRATISLAVA - Život bez elektronických zariadení si už takmer ani nie je možné predstaviť. Neustále používanie počítačov, smartfónov, tabletov či čítačiek však trápi naše oči, ktorým hrozí syndróm CVS (Computer Vission Syndrome) – syndróm počítačového videnia.

slovakia

left justify in out

Lekári v súvislosti s používaním elektronických zariadení evidujú syndróm CVS až u 90% ľudí, ktorý pri monitore trávia najmenej tri hodiny denne. Syndróm sa prejavuje pálením a únavou očí, podráždenosťou, pocitom cudzieho telesa v oku, slzením a najčastejšie pocitom suchého oka. Následkom preťaženia zrakového aparátu sa znižuje schopnosť zaostrovať, čo sa môže prejavovať prechodným rozmazaným videním.

 

Syndróm suchého oka spôsobuje narušenie slzného filmu a radí sa medzi civilizačné ochorenia. Túto nepríjemnú poruchu vyvoláva najmä nevhodné pracovné prostredie (nízka vlhkosť vzduchu, zadymené prostredie, silné žiarovky) a nedostatočné žmurkanie. Hľadením do monitoru sa oči zameriavajú len na jeden bod a sústredeným pozorovaním sa znižuje frekvencia žmurkania. Pri činnosti s počítačom oko žmurkne v priemere 7-krát za minútu, pričom za bežných okolností je to 4-krát viac a pri čítaní knihy  je to cca 10-krát za minútu. Zvýšenú náchylnosť pre syndróm suchého oka majú aj ľudia, ktorí nosia kontaktné šošovky a môžu ho spôsobovať aj hormonálne poruchy.

 

Žmurkanie je pre oko nevyhnutné, pretože napomáha obnove slzného filmu, ktorý ho chráni pred vonkajšími faktormi. Oko tak ako iné orgány v tele potrebuje dostatok vody a najlepšie ho ochráni prevencia. Dôležité je dodržiavanie pitného režimu, pravidelné vetranie miestnosti, eliminácia cigaretové dymu a krátke prestávky na žmurkanie a precvičenie oka. Žmurkanie totiž uvoľní očné svaly a navyše sa tak viečkom do rohovky a spojiviek roznáša slzná tekutina, ktorá z povrchu oka odstraňuje nežiadúce čiastočky ako prach, odumreté bunky či mikroorganizmy. Očným svalom prospeje aj trochu "gymnastiky". Cvičiť môžete napríklad striedavým pozeraním do diaľky a do blízka, točením oka či hľadením do krajným polôh oka.

 

Pri ochrane očí je dôležité aj správne nastavenie monitoru. Jas obrazovky by mal byť nastavený na minime.  Monitor sa odporúča natočiť tak aby sme naň hľadeli z hora. Pomocou na zvlhčenie oka môžu byť aj očné kvapky. Treba sa však vyvarovať tým, ktoré obsahujú konzervačné látky (napríklad polyquad, tiomersal, benzalkóniumchlorid), pretože môžu viac uškodiť. Pri neutíchajúcich ťažkostiach je dobré čo najskôr navštíviť lekára.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona