Očkovanie proti žltej zimnici pred vstupom do Ekvádoru z afrických štátov je povinné

NETKY.SK • 6 Marec 2017, 14:02 • 2 min
Očkovanie proti žltej zimnici pred vstupom do Ekvádoru z afrických štátov je povinné

BRATISLAVA – Veľvyslanectvo SR v Brazílii informuje Slovákov, ktorí chcú navštíviť Ekvádor a budú na jeho územie vstupovať z Brazílie o povinnosti preukázať sa medzinárodným očkovacím preukazom o absolvovaní očkovania proti žltej zimnici. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR o tom informuje na svojej internetovej stránke.

slovakia

left justify in out

"Táto povinnosť platí aj v prípade, že občania SR vstupujúci na územie Ekvádoru predtým navštívili niektorú z rizikových krajín Afriky a to Angolu, Demokratickú republiku Kongo a Ugandu," uviedol rezort diplomacie.

 

Ministerstvo ďalej odporúča, aby Slováci pred návštevou niektorej z krajín Južnej a Strednej Ameriky kontaktovali polikliniku cudzokrajných chorôb a konzultovali očkovanie do jednotlivých krajín.

 

Ako uvádza Úrad verejného zdravotníctva SR na svojej stránke, v priebehu januára 2017 hlásili brazílske úrady viac ako 400 prípadov žltej zimnice a viac ako 80 úmrtí v štyroch provinciách na juhovýchode Brazílie.

 

Žltá zimnica je horúčkovité ochorenie s vysokou úmrtnosťou (50 percent). "Ochorenie sa prejavuje v dvoch štádiách. Prvé štádium začína náhle vysokou teplotou, zimnicou, nadúvaním, vracaním, bolesťami v chrbte a môže sa vyskytnúť aj spomalenie srdcovej činnosti. V druhom štádiu nakrátko poklesne teplota a dochádza ku krvácaniu do gastrointestinálneho traktu, kože a dutiny ústnej. Pacient môže zvracať natrávenú krv a mať stolicu s prímesou krvi," uvádza úrad.

 

Vírus prenášajú najmä komáre. Najvyššie riziko prenosu je od decembra do júla. Očkovanie proti žltej zimnici sa odporúča pre cestovateľov do rizikových oblastí urobiť minimálne desať dní pred vycestovaním, aby sa vytvorila dostatočná hladina protilátok.

 

Úrad verejného zdravotníctva ďalej odporúča používať repelenty proti hmyzu a nosiť ľahké dlhé oblečenie z prírodného materiálu, najlepšie svetlej farby.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies