Očkovanie proti ochoreniu COVID-19 sa zrýchli. EMA schválila vakcínu od Moderny!

NETKY.SK • 6 Január 2021, 14:57 • 2 min
Očkovanie proti ochoreniu COVID-19 sa zrýchli. EMA schválila vakcínu od Moderny!

AMSTERDAM - Európska lieková agentúra (EMA) odporučila udelenie podmienečnej registrácie pre druhú vakcínu proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti Moderna.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Vakcína je určená pre dospelých od 18 rokov a spĺňa všetky požiadavky na bezpečnosť, účinnosť a kvalitu vakcín platné v Európskej únii (EÚ).

 

Informovala o tom hovorkyňa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv Magdaléna Jurkemíková. Účinnosť a bezpečnosť vakcíny sa bude naďalej monitorovať prostredníctvom farmakovigilančných systémov v jednotlivých členských štátoch EÚ a prostredníctvom dodatočných postregistračných štúdií.

 

Rozhodnutie musí schváliť Európska komisia

Európska komisia bezodkladne posúdi stanovisko Európskej liekovej agentúry a vydá rozhodnutie o registrácii. Takéto rozhodnutie je automaticky platné vo všetkých členských štátoch EÚ.

Rozsiahle klinické skúšania preukázali, že vakcína COVID-19 vakcína Moderna je účinná pri prevencii ochorenia COVID-19 u ľudí od 18 rokov. Klinické skúšanie zahŕňalo približne 30-tisíc ľudí, ktorí boli rozdelení do dvoch skupín.

 

img

 

Polovica dostala vakcínu a polovica placebo, pričom skúšanie bolo zaslepené, teda účastníci neboli informovaní, do ktorej skupiny patria.

 

Samotná účinnosť bola určená v III. fáze klinického skúšania v skupine 28-tisíc ľudí od 18 do 94 rokov, u ktorých predtým nebolo potvrdené ochorenie COVID-19.

 

Prečítajte si tiež: Zdravotník v Kalifornii mal pozitívny test na COVID-19 len týždeň od podania vakcíny

 

Vakcína dosiahla 94,1%

Skúšanie ukázalo, že vakcína znížila počet symptomatických prípadov COVID-19 o 94,1 percenta. V skupine, ktorá dostala vakcínu sa vyskytlo 11 prípadov nákazy (zo 14 134 účastníkov), v skupine s placebom 185 prípadov (zo 14 073 účastníkov).

 

To znamená, že vakcína v klinickom skúšaní preukázala účinnosť 94,1 percenta.

 

img

U účastníkov, u ktorých je vyššie riziko závažného priebehu ochorenia COVID-19 (vrátane pacientov s chronickým ochorením pľúc, ochoreniami srdca, obezitou, ochoreniami pečene, diabetom a HIV) sa preukázala účinnosť 90,9 percenta.

 

Vysoká účinnosť bola potvrdená bez ohľadu na pohlavie či rasovú alebo etnickú príslušnosť. Vakcína sa podáva v dvoch dávkach do ramena, pričom odstup medzi dávkami je 28 dní.

 

Najčastejšie nežiaduce účinky po očkovaní danou vakcínou sú zvyčajne mierne a krátkodobé. Patria k nim bolesť a začervenanie v mieste vpichu, napuchnuté alebo citlivé uzliny v podpazuší, únava, bolesť hlavy, svalov a kĺbov, zimnica, horúčka, nevoľnosť a zvracanie.

 

Mohlo by vás zaujímať: Moderna a BioNTech deklarujú, že ich vakcíny zaberú aj proti silnejšiemu britskému koronavírusu



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies