Očkovanie proti chrípke a zápalu pľúc sa odporúča najmä chronickým pacientom a starším

NETKY.SK • 23 Október 2022, 18:48 • 2 min
Očkovanie proti chrípke a zápalu pľúc sa odporúča najmä chronickým pacientom a starším

BRATISLAVA - Proti chrípke a zápalu pľúc, vyvolanému pneumokokmi by sa mali každoročne zaočkovať najmä chronickí pacienti a ľudia starší ako 59 rokov. Odporúča to Úrad verejného zdravotníctva SR, ako aj Slovenská pneumologická a ftizeologická spoločnosť.

slovakia

left justify in out

"Očkovanie odporúčame najmä osobám s chronickými ochoreniami, u ktorých ochorenie na chrípku zvyčajne vedie k zhoršeniu ich základného ochorenia a osobám, u ktorých existuje vysoké riziko výskytu komplikácií po ochorení chrípkou," priblížili odborníci. Medzi osoby s chronickým farmakologicky riešeným stavom možno zaradiť ľudí s ochorením dýchacieho systému, srdca a ciev, obličiek a pečene, ľudí s metabolickými ochoreniami, vrátane cukrovky. Tiež osoby s nedostatočnosťou imunitného systému, s poruchou funkcie priedušiek a pľúc. Očkovanie sa odporúča aj ľuďom, ktorí sú v kontakte s rizikovými osobami a tiež zamestnancom kritickej infraštruktúry, teda napríklad policajtom či hasičom. ÚVZ radí nechať sa zaočkovať proti chrípke aj tehotným ženám či deťom od šiestich mesiacov do troch rokov."V tejto vekovej skupine má chrípka ťažký priebeh a je spojená s vysokým podielom vážnych komplikácií," dodal úrad. ÚVZ pripomína, že očkovanie proti chrípke má význam aj u zdravých ľudí. Nielenže znižuje riziko nakazenia sa chrípkou, ale zároveň chráni pred hospitalizáciou alebo komplikáciami chrípkového ochorenia ako bronchitída či pneumónia. "Zaočkovaný mladý a zdravý človek chráni svoje zdravie, pomáha znižovať riziko nákazy pre ľudí vo svojom okolí a zachováva si práceschopnosť," skonštatoval úrad. Slovenská pneumologická a ftizeologická spoločnosť odporúča očkovanie proti chrípke spolu s očkovaním proti zápalu pľúc, vyvolaným pneumokokmi vakcínou Prevenar každé 3 roky. Obe očkovania sú hradené z verejného zdravotného poistenia.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona