Očkovanie pred dovolenkou? Do niektorých krajín je povinné!

NETKY.SK • 9 Jún 2013, 15:16 • 2 min
Očkovanie pred dovolenkou? Do niektorých krajín je povinné!

BRATISLAVA - Dovolenkové letné obdobie už klope na dvere. Cestovatelia by pred odchodom do zahraničia, najmä do exotických či rozvojových krajín, nemali zabúdať na očkovanie v rámci prevencie infekčných chorôb. Pri návšteve niektorých krajín je totiž očkovanie proti rôznym chorobám povinné a nakoniec by sa vám tak mohlo stať, že ostanete sedieť doma. Pri cestovaní najmä do krajín s nízkou hygienickou úrovňou a málo rozvinutým zdravotníctvom sa očkovanie odporúča.

slovakia

left justify in out

„Pred cestou do zahraničia je potrebné sa v dostatočnom časovom predstihu informovať o aktuálnej epidemiologickej situácii a riziku infekčných ochorení v danej krajine. Niektoré krajiny vyžadujú alebo odporúčajú očkovania proti vybraným nákazám. Cestovateľom odporúčame, aby si zistili, aké je povinné a odporúčané očkovanie v danej krajine,“ upozorňuje Úrad verejného zdravotníctva SR. Niektoré očkovania majú viacdávkovú schému. Pred cestou do zahraničia je vhodné skontrolovať si v zdravotnej dokumentácii aj platnosť preočkovania proti záškrtu a tetanu, ktoré by nemalo byť staršie ako 15 rokov.

 

Kam sa proti čomu zaočkovať?

Riziko pre cestovateľov sú napríklad vírusové hepatitídy typu A a E. Očkovanie proti hepatitíde A sa odporúča pre cestovateľov do oblastí s vyšším výskytom infekcie a nižším hygienickým štandardom. Sú to najmä africké krajiny, Ázia, Stredomorie, Stredný Východ, Stredná a Južná Amerika. V prípade hepatitídy B by sa mali ľudia zaočkovať pri plánovanej návšteve krajín Afriky, Južnej a Strednej Ameriky, Blízkeho Východu, Juhovýchodnej Ázie a ostrovy Tichého oceánu. Pri ceste do Afriky netreba zabúdať na očkovanie proti žltej zimnici, ktorá je častou príčinou úmrtia nezaočkovaných turistov. Do niektorých afrických krajín ako Kongo, Ghana, Benin a juhoamerickej Francúzskej Guyany je povinné. Do ďalších afrických krajín ako Burundi, Senegal, či Tanzánia a krajín Latinskej Ameriky sa odporúča. Ochrana pred brušným týfusom v podobe vakcinácie sa odporúča do krajín, kde je vysoké riziko nákazy, zvlášť pri dlhotrvajúcich pobytoch, v podmienkach s nízkou hygienickou úrovňou a pre cestovateľov do Indického subkontinentu. Nebezpečenstvo pri návšteve rozvojových krajín Afriky a Ázie ako Afganistan, Pakistan, Angola, Čad, Demokratická republika Kongo a Nigéria predstavuje i poliomyelitída. Očkovanie proti cholere nevyžaduje žiadna krajina, ale odporúča sa pri pracovných pobytoch v oblastiach jej epidemického výskytu. Rovnaké pravidlo platí aj pri záškrte pre ľudí starších ako 40 rokov.

Choroby prenášajú aj komáre

Vakcinácia sa odporúča aj pre cestovateľov v prípade dlhodobých pobytov v oblasti epidemického výskytu japonskej encefalitídy. Tie sú hrozbou v krajinách východnej a juhovýchodnej Ázie, napríklad Čína, India, Kambodža, Thajsko a Srí Lanka. V tomto prípade je ochrana pred poštípaním komármi tak isto dôležitá ako samotné očkovanie. Riziko pre cestovateľov predstavujú aj zvieratá, ktoré môžu byť nakazené besnotou. Odhaduje sa, že asi 13 percent návštevníkov krajín juhovýchodnej Ázie príde do kontaktu s miestnymi zvieratami. V exotických krajinách ohrozujú turistov choroby od najjednoduchších až po tie, ktoré ohrozujú život. V zásade sú ochorenia, ktoré môžu prepuknúť priamo v jeho mieste, niektoré sa môžu prejaviť až po dlhšej dobe. Cestovateľ si tak môže priniesť z dovolenky alebo zahraničnej cesty nepríjemný suvenír v podobe choroby. Príkladom je tropická malária, ktorá sa môže prejaviť až mesiac - dva po príchode z exotickej krajiny. Proti tej však očkovanie neexistuje.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies