Rybacia polievka v Maďarsku
V Maďarsku na vianočnom stole okrem iných receptov nesmú chýbať rybacie špeciality. Ak máte radi rybaciu polievku, kľudne vyskúšajte túto podľa receptu našich susedov.
Suroviny:
800 g vykostených rybacích filiet, 1 väčšiu cibuľu, 150 g údenej slaninky, 5 paradajok, 5 zelených paprík, sušené huby, vývar, 1 PL mletej sladkej papriky, soľ, mleté korenie, smotana na varenie,
Príprava:
Slaninu nakrájame na kocky pridáme očistenú a nakrájanú cibuľu, paradajky, papriky, vopred namočené huby, soľ a mleté čierne korenie Spolu udusíme na lečo. Pridáme filety, zalejeme vývarom a uvaríme do mäkka. Prilejeme smotanu, necháme prejsť varom a odstavíme. Pred podávaním vložíme do polievky maslové halušky.
VIDEO
Vianoce v Poľsku
Poliaci majú na Vianoce podobné zvyky ako Slováci. Pred večerou sa lámu oblátky, samotná večera je zostavená z dvanástich chodov. Podáva sa aj tradičná polievka barscz.
Suroviny:
1 mrkva, 1 petržlen, ½ zeleru, menší pór, 4 cvikly, asi 2 dcl nálevu z uhoriek, vývar, 2 strúčiky cesnaku, 1 bobkový list, 5-6 guličiek čierneho korenia, 1 ČL cukru
Príprava:
Cviklu umyjeme a uvaríme vo vode. Vychladnutú očistíme a pokrájame na rezance. Zalejeme vývarom, pridáme 1 dcl uhorkového nálevu, bobkový list, korenie, očistenú a nakrájanú zeleninu a varíme asi 30 minút. Potom prilejeme zbytok nálevu. Dochutíme cukrom a nakoniec pridáme prelisovaný cesnak. Podávame s bielou fazuľou, ktorú servírujeme samostatne. Ak máte radi biele polievky, na konci pridajte kyslú smotanu a nechajte krátko prevariť. Vtedy sa podáva polievka sa zemiakmi.
VIDEO
Vianoce v Taliansku
Na Štedrý deň sa v Taliansku začne hodovať až po polnoci, kedy všetci prídu z kostola. Najobľúbenejšou špecialitou je pečený úhor, v niektorých regiónoch je to plnená morka alebo pečené jahňa.
Recept na pečeného úhora
Suroviny:
Úhor, olivový olej, 2 cibule, 1 lyžica rasce, šťava z dvoch citrónov, soľ,
Príprava:
Rybu očistíme, vyberieme vnútornosti, umyjeme, osušíme a nasolíme. Do pripraveného pekáča dáme na kolieska nakrájanú cibuľu, olej, položíme úhora, posypeme rascou, polejeme citrónovou šťavou a pečieme asi 30 minút na 200°C. Podávame s varenými zemiakmi.
Vianoce v Rakúsku
Je samozrejmé, že v Rakúsku nesmie chýbať na Vianoce polievka s pečeňovými knedličkami. Na rozdiel od Slovákov podávajú majonézový šalát s rezňom. Okrem toho aj pečeného zajaca a sladkú kukuričnú kašu s hrozienkami a jablkami, poliatu likérom. Inšpirujte sa receptom na kašu.
Suroviny pre 4 osoby:
1 hrnček kukuričnej krupice, 4 hrnčeky mlieka, 3 PL medu, hrozienka, likér,
Príprava:
Krupicu zmiešame s mliekom, pridáme med a privedieme k varu. Miešame kým nezíska požadovanú hustotu. Ak sa vám bude zdať príliš hustá, prilejte trochu mlieka. Do hotovej kaše primiešajte hrozienka a rozdeľte do misiek. Vy dospeláci si ju polejte čerešňovým likérom, deťom posypte kašu nasekanými orieškami.
Prajeme dobrú chuť.
Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.
Kríza , ktorú priniesol koronavírus, nás silno zasiahla. Vopred ďakujeme každému, kto zašle hoci len niekoľko centov na náš
účet SK30 7500 0000 0040 2698 9329 Pomôžete tak ľudom, ktorí už roky pracujú pre vás, našich čitateľov, a to aj napriek nižšiemu platu či predĺženému pracovnému času.