Ochutnajte Vianoce v okolitých štátoch

NETKY.SK • 12 December 2016, 9:0 • 2 min
Ochutnajte Vianoce v okolitých štátoch

BRATISLAVA – Vianoce patria k najkrajším sviatkom roka. Nie všade sa oslavujú rovnako. Každá krajina EÚ si zachováva vlastné tradície a zvyky. Nie všade rozdáva darčeky Ježiško a nie všade sa na Štedrý večer pripravuje kapustnica a kapor. Prinášame Vám niekoľko vianočných špecialít, ktoré si pripravujú naši susedia.

slovakia

left justify in out

Rybacia polievka v Maďarsku

 

V Maďarsku na vianočnom stole okrem iných receptov  nesmú chýbať rybacie špeciality. Ak máte radi rybaciu polievku, kľudne vyskúšajte túto podľa receptu našich susedov.

 

Suroviny:

800 g vykostených rybacích filiet, 1 väčšiu cibuľu, 150 g údenej slaninky, 5 paradajok, 5 zelených paprík, sušené huby, vývar, 1 PL mletej sladkej papriky, soľ, mleté korenie, smotana na varenie,

 

Príprava:

Slaninu nakrájame na kocky pridáme očistenú a nakrájanú cibuľu, paradajky, papriky, vopred namočené huby, soľ a mleté čierne korenie Spolu udusíme na lečo. Pridáme filety, zalejeme vývarom a uvaríme do mäkka. Prilejeme smotanu, necháme prejsť varom a odstavíme. Pred podávaním vložíme do polievky maslové halušky.

 

img

 

 

Vianoce v Poľsku

Poliaci majú na Vianoce podobné zvyky ako Slováci. Pred večerou sa lámu oblátky, samotná večera je zostavená z dvanástich chodov. Podáva sa aj tradičná polievka barscz.

 

Suroviny:

1 mrkva, 1 petržlen, ½ zeleru, menší pór, 4 cvikly, asi 2 dcl nálevu z uhoriek, vývar, 2 strúčiky cesnaku, 1 bobkový list, 5-6 guličiek čierneho korenia, 1 ČL cukru

 

Príprava:

Cviklu umyjeme a uvaríme vo vode. Vychladnutú očistíme a pokrájame na  rezance. Zalejeme vývarom, pridáme  1 dcl uhorkového nálevu, bobkový list, korenie, očistenú a nakrájanú zeleninu a varíme asi 30 minút. Potom prilejeme zbytok nálevu. Dochutíme cukrom a nakoniec pridáme prelisovaný cesnak. Podávame s bielou fazuľou, ktorú servírujeme samostatne. Ak máte radi biele polievky, na konci pridajte kyslú smotanu a nechajte krátko prevariť. Vtedy sa podáva polievka sa zemiakmi.

 

img

 

 

Vianoce v Taliansku

Na Štedrý deň sa v Taliansku začne hodovať až po polnoci, kedy všetci prídu z kostola. Najobľúbenejšou špecialitou je pečený úhor, v niektorých regiónoch  je to plnená morka alebo pečené jahňa.

 

Recept na pečeného úhora

Suroviny:

Úhor, olivový olej, 2 cibule, 1 lyžica rasce, šťava z dvoch citrónov, soľ,

 

Príprava:

Rybu očistíme, vyberieme vnútornosti, umyjeme, osušíme a nasolíme. Do pripraveného pekáča dáme na kolieska nakrájanú cibuľu, olej, položíme úhora, posypeme rascou, polejeme citrónovou šťavou a pečieme asi 30 minút na 200°C. Podávame s varenými zemiakmi.

 

img

 

Vianoce v Rakúsku

Je samozrejmé, že v Rakúsku nesmie chýbať na Vianoce polievka s pečeňovými knedličkami. Na rozdiel od Slovákov podávajú majonézový šalát s rezňom. Okrem toho aj pečeného zajaca a sladkú kukuričnú kašu s hrozienkami a jablkami, poliatu likérom. Inšpirujte sa receptom na kašu.

 

Suroviny pre 4 osoby:

1 hrnček kukuričnej krupice, 4 hrnčeky mlieka, 3 PL medu, hrozienka, likér,

 

Príprava:

Krupicu zmiešame s mliekom, pridáme med a privedieme k varu. Miešame kým nezíska požadovanú hustotu. Ak sa vám bude zdať príliš hustá, prilejte trochu mlieka. Do hotovej kaše primiešajte hrozienka a rozdeľte do misiek. Vy dospeláci si ju polejte čerešňovým likérom, deťom posypte kašu nasekanými orieškami.

 

img

 

Prajeme dobrú chuť.

 

Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona