Ochranu pred Islamským štátom sľúbila aj talianska mafia!

NETKY.SK • 21 December 2015, 18:07 • 2 min
Ochranu pred Islamským štátom sľúbila aj talianska mafia!

RÍM – Talianska mafia sa zaprisahala, že zabezpečí, aby sa Islamský štát držal ďalej od Talianska. Potvrdil to aj ľavicový poslanec a podpredseda parlamentného výboru pre boj s organizovaným zločinom Claudio Fava.

slovakia

left justify in out

Minulý mesiac sme vás informovali, že jeden z kľúčových postáv newyorskej mafie Giovanni Gambino varoval Islamský štát, aby sa vyhol určitým štvrtiam tohto veľkomesta. Teraz s podobným vyhlásením prišla aj mafia zo Sicílie a Kalábrie.

 

V roku 1984 Cosa Nostra zavraždila otca Claudia Favu, Giuseppeho. Ten nedávno prezradil, čo mu povedali obyvatelia južného Talianska.
 

"Po novembrovej masakre v Paríži mi nejeden Sicílčan povedal, že sa podobného útoku moslimských teroristov neboja. Mafia im to nedovolí, keďže tá nechce stratiť kontrolu nad týmto územím. Takto ma uisťovali ľudia z juhu."

 

img

"Je to absurdné, ale koncom 70. rokov minulého storočia, keď Talianskom otriasal politický terorizmus, na juhu krajiny k ničomu nedošlo. Mafia dala totiž ľavicovým aj pravicovým extrémistom jasne najavo, že ich akcie poškodzujú biznis," dodal Fava.

Potvrdil to aj prokurátor Nino Di Matteo, ktorý žije pod neustálym policajným dohľadom a ktorého Cosa Nostra označila za nepriateľa číslo jedna. "Bohužiaľ je to tak. Bez ohľadu na to, že sa nám podarilo zatknúť a odsúdiť celú radov mafiánskych bossov a zabaviť im majetok, stále sú povedomí miestnych obyvateľov Kalábrie a Sicílie, ako nejaký protištát. Za určitý poplatok chránia obchody, továrne či dokonca úrady a majú hlavnú kontrolu nad týmto územím."
 

Odkiaľ berie mafia túto istotu?

Tieto informácie potvrdil aj anonymný člen talianskej tajnej služby. Podľa neho má mafia na celom území rozvetvenú a výkonnú sieť "pešiakov", čo jej zaručuje dokonalú kontrolu teritória. Títo ľudia okamžite zaregistrujú prítomnosť cudzích ľudí a možných teroristov.

Ďalším dôležitým faktom je, že prítomnosť teroristických skupín veľmi poškodzuje ekonomickú aktivitu územia a bez takéhoto zdroja príjmov sa organizovaný zločin nemôže zaobísť. Prítomnosť možných moslimských teroristov samozrejme so sebou privoláva silný príliv policajtov, súdnych úradov a hlavne neželanej pozornosti. Takáto situácia mafii nevyhovuje a preto sa snažia držať radikálne skupiny ďaleko od svojho územia.

S tým je však spojená aj ich činnosť, keďže mafia je ochotná pomôcť teroristom pri prevádzaní či dokonca aj pri skladovaní zbraní. Samozrejme opäť za určitý poplatok a pod jednou závažnou podmienkou – z Talianska musia odísť.


img

 

Mafia dokáže zastúpiť štát

"Útok v Paríži ukázal, že IS neútočí na chránené miesta ako parlament, úradné budovy či stanice. Za cieľ svojich útokov si vyberajú miesta, kde sa ľudia voľne schádzajú, ako napr. v kinách, divadlách, reštauráciách či hoteloch. Podobných miest je veľmi veľa a polícia nemá kapacity, aby ich dokázala systematicky chrániť. Zločinecké organizácie ako Cosa Nostra, 'Ndrangheta či Camorra, však túto schopnosť majú," dodal agent tajnej služby.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies