Ochranu a podporu obetí trestných činov upravuje nový zákon

NETKY.SK • 16 August 2017, 13:19 • 2 min
Ochranu a podporu obetí trestných činov upravuje nový zákon

BRATISLAVA – Problematiku ochrany a podpory obetí trestných činov upraví komplexne nový zákon, s ktorým dnes súhlasila vláda. Cieľom normy z rezortu spravodlivosti je zlepšiť prístup k spravodlivosti pre tých, ktorí to potrebujú.

slovakia

left justify in out

V prípade schválenia návrhu parlamentom sa do právneho poriadku zavedie pojem „obeť“ a „obzvlášť zraniteľná obeť“, ktoré dnes v legislatíve na Slovensku absentujú. Návrh zároveň rieši otázku práv obetí trestných činov. Upravuje najmä právo na informácie a rozsah informácií, ktoré sú jednotlivé subjekty povinné poskytnúť obeti pri prvom kontakte.

 

Dôraz pritom kladie najmä na to, aby boli tieto informácie poskytnuté zrozumiteľným spôsobom. Ako sa uvádza v dôvodovej správe k zákonu, návrh normy ďalej zavádza právo na poskytnutie odbornej pomoci, pričom rozlišuje medzi všeobecnou odbornou pomocou, ktorá patrí všetkým obetiam trestných činov a špecializovanou odbornou pomocou pre obzvlášť zraniteľné obete, napríklad deti či zdravotne postihnutí. Medzi práva obetí trestných činov má v zmysle návrhu patriť aj právo na právnu a psychologickú pomoc či právo na finančné odškodnenie.

Zákon sa venuje aj problematike odškodňovania obetí násilných trestných činov. Túto agendu ministerstvo spravodlivosti rieši už aj dnes, v návrhu však reaguje na niektoré požiadavky z praxe. Rezort spravodlivosti chce napríklad docieliť, že ak sa v trestnom konaní zisťuje výška škody, súd bude musieť v tomto konaní rovno rozhodnúť aj o nároku na náhradu škody a neodkazovať už v tejto veci na civilné konanie.

Zákon rieši aj podporu subjektov poskytujúcich pomoc obetiam trestných činov. Takýto subjekt bude môcť požiadať ministerstvo spravodlivosti o akreditáciu. Podmienky dodržiavania akreditácie budú podliehať kontrole, pričom len akreditované subjekty budú môcť zároveň požiadať o finančnú dotáciu na zabezpečenie činnosti. Informácie o poskytnutej finančnej dotácii zo štátneho rozpočtu budú zverejňované. Rovnako verejný bude register akreditovaných subjektov. Nová právna úprava poskytujúca väčšiu mieru ochrany pre obete trestných činov by mala byť účinná od 1. januára 2018.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies