Ochrancovia zvierat si dnes pripomínajú práva zvierat

NETKY.SK • 10 December 2012, 07:58 • 2 min
Ochrancovia zvierat si dnes pripomínajú práva zvierat

Ochrancovia zvierat si dnes pripomínajú práva zvierat - Zaujímavosti Medzinárodný deň práv zvierat, pripadajúci na 10. decembra, je pre ochranárov príležitosťou, aby upozornili na potrebu uznania Všeobecnej deklarácie práv zvierat.

slovakia

left justify in out

imgMedzinárodný deň práv zvierat, pripadajúci na 10. decembra, je pre ochranárov príležitosťou, aby upozornili na potrebu uznania Všeobecnej deklarácie práv zvierat. Medzinárodný deň práv zvierat (International Animal Rights Day, IARD) iniciovali ochranári v Británii a pripomína sa od roku 1998.

Britská ochranárska organizácia Uncaged pri príležitosti tohto dňa už niekoľko rokov žiada, aby sa práva zvierat riadne zakotvili vo Všeobecnej deklarácii práv zvierat podľa Všeobecnej deklarácie ľudských práv.

Ochranári každý rok vyzývajú všetkých, ktorí odmietajú zneužívanie zvierat a popieranie ich práv, aby aj tento rok zorganizovali 10. decembra protestnú akciu proti akémukoľvek spôsobovaniu utrpenia živočíchom.

Preto sa spravidla pokojné protestné akcie so sviečkou usporadúvajú na miestach, na ktorých dochádza k bolestnému zaobchádzaniu so zvieratami, napríklad v laboratóriách - školských, výskumných, podnikových.

Odporcovia utrpenia zvierat svoj postoj vyjadrujú aj pred bitúnkami, mäsiarstvami a fastfoodmi, ako aj pred inštitúciami, kde dochádza k vivisekcii a pokusom na živom zvierati.

Od roku 1998 v Spojenom kráľovstve, v USA a vo viacerých európskych štátoch aktivisti, zasadzujúci sa za dodržiavanie práv zvierat, pripravujú akcie, na ktorých poukazujú na to, že mnohí ľudia ani nevedia o právach zvierat. Pritom mnohé z nich sú vystavené zbytočnému trápeniu a bolesti. K živočíchom treba pristupovať aspoň racionálne a s istými etickými zásadami, podotýkajú.

Ako informovala ochranárska organizácia Uncaged na svojej internetovej stránke, Všeobecnú deklaráciu práv zvierat - teda, že majú právo žiť bez trápenia, zneužívania až po smrť - podpísali organizácie zastupujúce tisíce ľudí v Británii, Argentíne, Austrálii, Belgicku, Brazílii, Bulharsku, Holandsku, Chile, Chorvátsku, na Cypre, vo Francúzsku, v Indii, Írsku, Izraeli, Juhoafrickej republike, Kanade, Luxembursku, Mexiku, Nemecku, Nigérii, na Novom Zélande, v Poľsku, Rusku, Slovinsku, Španielsku, vo Švédsku, Švajčiarsku, v Taliansku a USA.

Ochrancovia práv zvierat chcú aj naďalej dávať do súvislosti ľudské práva s právami zvierat.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona