Ochrancovia zvierat vypustili do voľnej prírody domestikované zvieratá, tie nemajú šancu na prežitie

NETKY.SK • 19 Júl 2017, 12:27 • 2 min
Ochrancovia zvierat vypustili do voľnej prírody domestikované zvieratá, tie nemajú šancu na prežitie

MINESOTA - Takmer 40-tisíc domestikovaných noriek vypustili aktivisti do voľnej prírody z rodinnej farmy, ktorá sa zameriava na zhromažďovanie týchto drobných cicavcov.

slovakia

left justify in out

Orgány považujú tento incident za katastrofu. Šerif Don Gudmundson z Eden Valley ich čin odsúdil a označil ho za "domáci terorizmus". Prípadom sa už zaoberá aj FBI. Tá prišla k záveru, že vonkajší plot bol demontovaný viacerými páchateľmi.  K vlámaniu na farmu došlo v noci z nedele na pondelok, pričom odhadované škody farmári vyčíslili na viac ako 750-tisíc USD. Na obrovskom pozemku sa nachádza 32 hospodárskych budov a v klietkach žije celkovo ďalších 40-tisíc kusov.

 
Dôkazy naznačujú, že vandali zaparkovali asi pol kilometra od farmy na mestskej ceste, prešli cez plot a následne vypustili norky z klietok.
 
Chovatelia uviedli, že takýto čin je odsúdenia hodný, keďže pri pokuse aktivistov zachrániť zvieratá ich vlastne zabili. Vo väčšine prípadov sa osvedčilo, že domestikovaný norka nedokáže prežiť vo voľnej prírode kvôli nedostatku prirodzených schopností prežitia. Z celkového počtu približne 40-tisíc jedincov, dokáže prežiť iba stovka z nich.   
 
Šerif ďalej poznamenal, že za posledné dni zaznamenali usmrtenie asi 10tich kurčiat, ktoré mohli zabiť kvôli potrave vypustené jedince. No so smútkom dodal, že veľké množstvo z nich už určite uhynulo z nedostatku vody, stresu alebo horúčav, ktoré boli v posledných dňoch veľmi citeľné.


"Ak by sa páchatelia, ochranári skutočne starali o zvieratá, nevypustili by tisíce norkov, aby zomreli v horúčave,“ uviedol šerif Gudmundson. V pondelok sa do vyšetrovania zapojila aj FBI. Keďže v tejto oblasti nie sú žiadne kamery, prešetrovanie tejto záležitosti bude o to ťažšie.
 
Niektorí uviedli vplyv na ekosystém. Avšak miestny expert na životné prostredie Fred Bengston, ktorý je aj miestnym manažérom divízie Sauk Rapids pre oblasť prírodných zdrojov, uviedol, že neočakáva žiadne dlhodobé významné vplyvy.
 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies