Ochranári žiadajú preverenie všetkých zdrojov pitnej vody na Slovensku

NETKY.SK • 20 Február 2018, 13:24 • 2 min
Ochranári žiadajú preverenie všetkých zdrojov pitnej vody na Slovensku

BRATISLAVA - Slovenský ochranársky snem (S-O-S) žiada vládu, aby dôsledne preverila kvalitu vodárenských zdrojov na Žitnom ostrove i v ostatných vodárensky významných regiónoch Slovenska a výsledky v zrozumiteľnej podobe sprístupnila verejnosti.

slovakia

left justify in out

Chce tiež, aby príslušné ministerstvá pomenovali a riešili príčiny znečistenia spodných vôd a posilnili kontrolnú funkciu inšpekčných orgánov. V liste vláde, ktorý podpísalo 64 členov S-O-S, vyzvali ministerstvo zdravotníctva, aby spoločne s ministerstvom životného prostredia (MŽP) špecifikovali chyby v systéme ochrany pitnej vody a zabezpečili ochranu ľudského zdravia. Ministerstvo pôdohospodárstva zas musí zabezpečiť taký spôsob hospodárenia na pôde, ktorý nebude ohrozovať vodné zdroje ani pôdu.

S-O-S listom reaguje na informácie o kontaminácii vodárenských zdrojov na Žitnom ostrove toxickým atrazínom, pre ktorú zostalo šesť obcí pred Vianocami bez pitnej vody. Podľa ochranárov skutočnosť, že kontaminácia pitnej vody sa zistila až u spotrebiteľov, dokazuje, že štát stratil kontrolu nad kvalitou podzemnej vody Žitného ostrova. S-O-S sa preto obáva, že podobná situácia panuje aj v iných vodohospodársky významných a zraniteľných regiónoch. "Ak by si všetky relevantné zložky riadne plnili svoje úlohy, k znečisteniu pitnej vody, k dlhodobej neinformovanosti a k ohrozeniu zdravia ľudí by nemohlo dôjsť," píše sa v liste.

S-O-S znepokojujú vyhlásenia MŽP, ktoré si nepripúšťa svoju zodpovednosť a tvrdí, že problém je nad rámec jeho kompetencií, hoci informácie o výskyte atrazínu v podzemnej vode má už od roku 2009. "Medzičasom plošný rozsah výskytu tohto jedu zaberá viac ako polovicu územia Žitného ostrova a miestami prenikol už do hĺbky viac ako 80 metrov. Mlčí aj ministerstvo zdravotníctva a jeho úrady verejného zdravotníctva, ktoré dopustili, že ľudia dlhodobo používali znečistenú vodu z verejných vodovodov," zdôraznili ochranári z S-O-S, ktorí na záver vyzvali premiéra, aby zvolal Bezpečnostnú radu SR, ktorá vyhodnotí bezpečnostné riziko z hľadiska ohrozenia zásobovania obyvateľstva pitnou vodou a možného vyradenia veľkokapacitných vodárenských zdrojov Žitného ostrova.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona