Ochranári žiadajú o zaradenie norka amerického na zoznam invazívnych druhov

NETKY.SK • 4 December 2017, 17:59 • 2 min
Ochranári žiadajú o zaradenie norka amerického na zoznam invazívnych druhov

BRUSEL - Členské krajiny EÚ by mali čo najrýchlejšie zaradiť norka amerického na zoznam invazívnych cudzích druhov (IAS) v Európe. Uvádza sa to v pondelňajšej výzve bruselskej pobočky environmentálnej organizácie BirdLife International.

slovakia

left justify in out

Organizácia v správe pre médiá pripomenula, že v utorok (5.12) budú zasadať predstavitelia členských krajín EÚ v rámci takzvaného "Výboru IAS". Budú diskutovať o tom, či na zoznam invazívnych cudzích druhov v Európe zaradiť aj norka amerického, ktorý patrí medzi najnebezpečnejšie cudzorodé druhy na svete. Predstavitelia akademickej sféry a mimovládnych organizácií, vrátane BirdLife Europe, vyzvali Výbor IAS, aby bol súčasný zoznam rozšírený aj o norka amerického, cicavca z čeľade lasicovitých pôvodom zo severnej Ameriky. Norok americký podľa ich stanoviska patrí medzi invazívne druhy cicavcov s najvyšším vplyvom na pôvodnú faunu v Európe; negatívne pritom ovplyvňuje najmenej 47 pôvodných druhov.

 

musia v súčasnosti čeliť stovkám invazívnych cudzích druhov, čo okrem zničujúcich vplyvov na pôvodnú flóru a faunu znamená aj zbytočné náklady pre hospodárstvo EÚ. Ročné náklady vo výške 12,5 miliardy eur sú spojené s vplyvom invazívnych druhov na verejné zdravie, rôzne hospodárske sektory a energetiku až po poľnohospodárstvo. V rámci EÚ invazívne druhy znamenajú tretiu najväčšiu príčinu zániku pôvodných druhov a pri súčasných zmenách klímy ich negatívny vplyv sa bude ešte zvyšovať.

 

Jediným spôsobom riešenia hrozby IAS je koordinovaná akcia v rámci celej EÚ upozornila BirdLife International. Organizácia upozornila, že negatívny dopad pôsobenia norka amerického vo voľnej prírode je "ničivý" a preto by Únia nemala váhať s jeho zaradením na zoznam IAS. Aj napriek tomu, že sa niektoré členské štáty obávajú, že to môže ohroziť odvetvie chovu s norkami na kožušiny.

 

BirdLife International uviedla, že nariadenie o IAS povoľuje chov norka amerického, farmy však musia mať účinné opatrenia na minimalizáciu rizika únikov zvierat do voľnej prírody, rýchle odhalenie takýchto únikov a odchyt voľne žijúcej populácie norkov v prírode.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona