Ochranári zachraňovali mláďatá sokolov

NETKY.SK • 10 Júl 2017, 17:22 • 2 min
Ochranári zachraňovali mláďatá sokolov

POPRAD – Pracovníci Správy Tatranského národného parku (TANAP) pomáhali počas uplynulých týždňov niekoľkým mláďatám sokolov myšiarov na sídlisku v Poprade a tiež v centre Liptovského Mikuláša, ktoré vypadli z hniezd.

slovakia

left justify in out

„V oboch prípadoch sa podarilo našim kolegom s pomocou hasičov a zamestnancov obchodného domu mláďatá vrátiť do ich pôvodných hniezd,“ informoval dnes riaditeľ Správy TANAPu Pavol Majko, podľa ktorého však ide o každoročný scenár, ktorý sa opakuje koncom jari a začiatkom leta.

Rovnakým spôsobom ochranári pomohli aj trom mláďatám jastraba krahulca, ktoré spadli aj s hniezdom počas silného vetra a búrky v lese neďaleko obce Hybe. „Mladým dravcom bolo vybudované na smreku nové hniezdo v blízkosti pôvodného, do ktorého sme ich deň po náleze umiestnili. Veríme, že rodičia ich v krátkom čase nájdu a dochovajú do úspešného opustenia nového hniezda,“ uviedol Majko. Takéto príbehy sa končia podľa neho šťastne aj vďaka všímavým ľudom, ktorí takéto prípady nahlásia.


„Ľudia s dobrým úmyslom pomôcť zdanlivo opusteným mláďatkám, ktoré nedávno vyleteli z hniezd, volajú k nám na správu a často aj na mestskú políciu, kde hľadajú radu, ako s nimi ďalej naložiť,“ vysvetlil riaditeľ Správy TANAPu.

 

Ako radí, ak nie je vtáča viditeľne poranené, často ho stačí len vrátiť na miesto nálezu, prípadne vyložiť na vyvýšené miesto či strom, kde si ho rodičia nájdu. „Veľa vtáčích druhov opúšťa predčasne svoje hniezda v čase, keď ešte celkom nevedia dobre lietať a hľadať si samostatne potravu. Rodičia ich následne dokrmujú mimo hniezd,“ doplnil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies