Ochranári z Vlka žiadajú, aby na 5 % územia Slovenska človek vôbec nezasahoval

NETKY.SK • 12 Apríl 2016, 15:01 • 2 min
Ochranári z Vlka žiadajú, aby na 5 % územia Slovenska človek vôbec nezasahoval

BRATISLAVA - Petíciu za zmenu Zákona o ochrane prírody a krajiny odštartovalo tento týždeň Lesoochranárske zoskupenie Vlk.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo životného prostredia (MŽP) v nej žiada, aby zredukovalo základné režimy ochrany v chránených oblastiach na územia s prísnou ochranou (bezzásahové územia) a územia s aktívnou ochranou (manažované územia). Výmeru prísne chránených území pritom žiada stanoviť na minimálne päť percent rozlohy Slovenska do roku 2020.

 

"Presadzujeme, aby sa na piatich percentách nášho územia nerúbali stromy, nepoľovalo sa na zvieratá, nestriekali chemikálie. To znamená, aby toto územie bolo bez zásahu - aby sa tam nerobilo nič," píše na svojej stránke Vlk s tým, že z uvedených dôvodov dostala petícia názov Petícia za nič.


Cieľom ochrany v bezzásahových územiach je podľa Vlka ochrana prirodzených procesov. Ide o územia s výskytom druhov a biotopov prirodzene sa meniacich na základe prebiehajúcich prírodných procesov. Režim v prísne chránených územiach musí byť bez zámerných ľudských aktivít, s výnimkou voľného vstupu peších návštevníkov, neinvazívneho výskumu a činností nevyhnutných na odvrátenie priameho ohrozenia života či zdravia.

 

Cieľom ochrany v manažovaných územiach je zabezpečenie priaznivého stavu chránených druhov a biotopov, udržanie charakteristickej krajinnej štruktúry a významných krajinných prvkov. Chránené územia je nutné vymedzovať tak, aby ich súčasťou neboli zastavané územia obcí.

 

Vlk v petícii tiež žiada, aby v národných parkoch tvorila prísne chránená, bezzásahová zóna minimálne 50 percent ich výmery do roku 2020 a 75 percent ich výmery do roku 2030. V prípade, že národný park uvedené kritérium do roku 2020 nedosiahne, tak sa zruší. Podpisy pod petíciu bude Vlk zbierať do začiatku júla a potom ju odovzdá ministrovi životného prostredia Lázslóovi Solymosovi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies