Ochranári vyzvali na zastavenie trestného stíhania exministrov životného prostredia

NETKY.SK • 26 Apríl 2016, 16:55 • 2 min
Ochranári vyzvali na zastavenie trestného stíhania exministrov životného prostredia

BRATISLAVA – Urýchlene zastaviť trestné stíhanie bývalých ministrov životného prostredia Lászlóa Miklósa (SMK) a Jaroslava Izáka (SNS) v kauze podkôrnika v Tatrách. S takouto výzvou sa na orgány činné v trestnom konaní obrátilo 34 členov Slovenského ochranárskeho snemu (S-O-S).

slovakia

left justify in out

Členovia neformálneho spoločenstva ochranárov vyjadrili poľutovanie a nesúhlas s pokračujúcim trestným stíhaním exministrov. Podnetom k ich aktivite bola minulotýždňová medializovaná informácia o návrhu vyšetrovateľov obžalovať oboch exministrov za to, že nepovolili ťažbu v Tatrách po veternej smršti v roku 2004. Prokuratúra túto svoju informáciu neskôr dementovala.

 

„V súvislosti s priebehom vyšetrovania iných, zjavne jednoznačnejších káuz, ako je napríklad kauza predraženého CT, tento prípad vyvoláva obavy z možného zneužívania prokuratúry a polície na tendenčné stíhanie a zastrašovanie nepohodlných ľudí s inými, i keď podloženými názormi, ktoré však bránia vybraným záujmovým skupinám v dosahovaní ich cieľov,“ skonštatovali ochranári vo svojej výzve.

 

Iniciátori výzvy považujú za absurdné a spoločensky nebezpečné, aby oboch exministrov stíhali za to, že riadne vykonávali svoju funkciu a chránili verejný záujem. Argumentovali pritom tým, že na kompetentné a komplexné posúdenie priaznivosti stavu lesných organizmov a ekosystémov nestačia len poznatky aplikovaných lesníckych vied. „Zvlášť v chránených územiach prírody je na to nevyhnutný širší rámec evolučnej biológie, biológie ochrany prírody, ekosystémovej ekológie, biogeografie, paleoekológie a ďalších prírodných i spoločenských vied,“ domnievajú sa.

 

Lesnícke zásahy v prírode bližších lesných ekosystémoch podľa nich nie sú súčasťou prirodzených režimov, za akých tieto ekosystémy vznikali a vyvíjali sa a na aké sa ich obyvatelia evolučne prispôsobili. „Preto nie sú ani nutnou, ani postačujúcou podmienkou dosiahnutia či udržania ich priaznivého stavu,“ uviedli.

 

Odumretie niektorých lesných drevín vplyvom žeru podkôrnikov na menších či väčších plochách neznamená podľa signatárov výzvy zánik daného lesného ekosystému, ale ide len o prechod do iného vývinového štádia, v ktorom však väčšina kľúčových ekosystémových funkcií zostáva zachovaná.

 

„Najlepšie dostupné vedecké poznatky, ako aj príklady z blízkych regiónov či samotnej Tichej a Kôprovej doliny poukazujú na správnosť rozhodnutí bývalých ministrov. Podporujú ich aj výsledky práce vedcov z viacerých prírodovedných odborov, ktorí v zonačnej komisii pripravili v rokoch 2011 a 2012 vedecký návrh zonácie TANAP-u," doplnili.

 

Bývalých ministrov životného prostredia Lászlóa M. a Jaroslava I. obvinil vyšetrovateľ v roku 2012 z ohrozenia a poškodenia životného prostredia. Izák čelí aj obvineniu z marenia úlohy verejným činiteľom. Údajnou nečinnosťou a nepovolením ťažby dreva po kalamite vo Vysokých Tatrách z roku 2004 mali exministri spôsobiť majetkovú škodu vo výške viac ako deväť miliónov eur a ďalšiu ekologickú nemajetkovú škodu. V prípade dokázania viny im hrozí trest odňatia slobody na tri až osem rokov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies