Ochranári varujú: Výbuchy pyrotechniky sú nebezpečné pre zvieratá aj vtáctvo

NETKY.SK • 23 December 2015, 12:12 • 2 min
Ochranári varujú: Výbuchy pyrotechniky sú nebezpečné pre zvieratá aj vtáctvo

BRATISLAVA - Ochranári zvierat opäť upozorňujú, že oslavy Vianoc a Nového roka sprevádzané výbuchmi pyrotechniky so svetelnými efektmi sú veľmi stresujúce a niekedy aj nebezpečné nielen pre domácich miláčikov ale aj pre vtáky a iné voľne žijúce živočíchy. Ornitológovia neodporúčajú používať pyrotechniku v blízkosti parkov, vodných plôch a stromoradí.

slovakia

left justify in out

„Pre zimné obdobie je typické, že mnohé druhy vtákov sú často skoncentrované v mestách, kde nachádzajú viac potravy ako v okolitej voľnej krajine. Lákajú ich tam rôzne kŕmidlá, ale i odpadky. Okrem toho vtáky s obľubou nocujú v mestských parkoch, záhradách, na cintorínoch, kde sú menej ohrozované predátormi," hovorí Roman Slobodník z Ochrany dravcov na Slovensku.


V minulosti podľa Slobodníka zaznamenali viacero prípadov, keď pri používaní pyrotechniky uhynulo vtáctvo, pričom niekedy šlo aj o kŕdeľ viacerých jedincov. Pre vtáky môžu byť takéto nástroje nebezpečné z viacerých hľadísk. V prípade priameho kontaktu sa môžu popáliť, no problémy môžu spôsobiť aj chemikálie, ktoré pyrotechnika obsahuje, najmä keď sa dostanú do dýchacej alebo tráviacej sústavy vtáctva.

 

Samotná hlučnosť môže viesť k poškodeniu sluchových orgánov a k stresu, žiarivé svetlá vtáky oslepujú, v dôsledku čoho narážajú do prekážok. "Každý rok okolo Vianoc a Silvestra badať dočasný úbytok vtákov zo zhromaždísk v mestách a v ich okolí," dopĺňa Ján Gúgh zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti/BirdLife Slovensko. Novodobým fenoménom je podľa neho používanie pyrotechniky vo voľnej krajine počas prechádzok v prírode, pričom vtedy sú plašené a stresované vtáky aj zver.


K ohľaduplnosti k zvieratám vyzýva aj organizácia Sloboda zvierat, podľa ktorej sú pestrofarebné svetlice a ohňostroje nepoznaným javom, ktorého sa zvieratá veľmi boja. "V žiadnom prípade nesmie byť pes pripútaný k reťazi, na ktorej sa môže v strachu udusiť. Vybudujte svojmu domácemu miláčikovi útočisko, kde sa cíti bezpečne, a snažte sa predísť situácii, keď môže zviera v strese uniknúť alebo sa zraniť," radí Sloboda zvierat.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies