Ochranári v Česku navrhujú zaviesť novú dopravnú značku Pozor los!

NETKY.SK • 5 August 2015, 17:40 • 2 min
Ochranári v Česku navrhujú zaviesť novú dopravnú značku Pozor los!

PRAHA - Ochranári zo spoločnosti Česká krajina navrhli dnes ministerstvu dopravy, aby zaviedlo novú dopravnú značku Pozor los! V Česku ich pritom žijú iba dve desiatky, informoval server Novinky.cz.

slovakia

left justify in out

"Značka by mala upozorniť vodičov na výskyt týchto veľkých zvierat, pretože ich zrážky s automobilmi sú veľmi nebezpečné," uviedol riaditeľ Českej krajiny Dalibor Dostál.
     

Nová dopravná značka by sa mala objaviť hlavne na juhu Čiech, napríklad na diaľniciach E49 a E551 v Jindřichohradecku, E39 v Českokrumlovsku alebo na diaľnici D1 v úseku Humpolec-Jihlava. Práve v tejto oblasti je podľa ochranárov losov najviac. Zatiaľ posledná zrážka losa s autom sa stala v roku 2009.
     

Ochranári tvrdia, že los sa správa inak ako ostatná zver. "Keď zver vidí auto, utečie. U losa je to naopak. Ten stuhne a nehne sa. Keď do jeho vysokých nôh narazí auto, zviera spadne na predné sklo a môže usmrtiť vodiča aj spolujazdca," tvrdí Jan Veselý zo spoločnosti Lesy Českej republiky.
     

"My sme sa značkou Pozor los! inšpirovali v zahraničí. Používa sa napríklad v Nórsku, Fínsku, Švédsku, ale aj v Kanade," povedal Dostál. Vo vymenovaných krajinách je však losia populácia podstatne početnejšia ako v ČR: vo Švédsku je to 340.000 kusov, vo Fínsku 110.000 kusov a v Nórsku 120.000 kusov.
     

Česká krajina už podobu značky konzultovala s ministerstvom dopravy, ktoré bude teraz zvažovať, či ju zaradí medzi používané dopravné značky v ČR. Podobu značiek stanovuje vyhláška ministerstva dopravy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona