Ochranári ponúkajú príbeh orlice Aničky aj v angličtine

NETKY.SK • 14 Apríl 2016, 08:28 • 2 min
Ochranári ponúkajú príbeh orlice Aničky aj v angličtine

POPRAD – Viac ako osemtisíckilometrovú trasu a prelet ponad 25 krajín a tri kontinenty absolvuje orlica Anička počas svojho návratu domov pod Tatry.

slovakia

left justify in out

Jej pohyb umožňuje sledovať Správa Tatranského národného parku na svojej internetovej stránke už niekoľko rokov, najnovšie v sekcii Anička Bonus ponúka návštevníkom aj príbeh tejto orlice krikľavej v slovenskej i anglickej verzii pod názvom Rekordér z vtáčej ríše. Pre milovníkov prírody ho spracoval Miroslav Holubec, ktorý v ňom zachytil aj začiatok projektu sledovania Aničky prostredníctvom GPS systému.


Miniatúrnu solárnu vysielačku s hmotnosťou 30 gramov na chrbát orlice pracovníci Správy TANAP-u umiestnili v auguste 2013. Vďaka nej sledujú pohyb orlice a jej cesty do zimoviska v Afrike a späť na Slovensko. Ochranári ju pozorujú už niekoľko rokov a snažia sa zisťovať nové poznatky zo života orla krikľavého. Len nedávno jej vytvorili nové hniezdo na vysokom smreku na Liptove, cieľom je zlepšiť jej možnosti na hniezdenie. Na vedľajší strom zároveň umiestnili webkameru, pozorovať ju tak budú môcť aj v hniezde. V bonusovej časti o živote Aničky sa návštevníci internetovej stránky Správy TANAP-u môžu dozvedieť nielen tieto základné informácie, ale aj zaujímavosti z letových koridorov orlice. Tá si napríklad pri lete do Afriky zvyčajne vyberá cestu cez Maďarsko, okraj hranice s Ukrajinou, rumunské Karpaty, Bulharsko i Turecko. Ochranári mávajú každoročne obavy z jej preletu nad vojnou zmietanou Sýriou. Zimu trávi orlica v národných parkoch v Zambii, Zimbabwe a Mozambiku.


Orlica je aktuálne na ceste domov zo svojho zimoviska, let odštartovala 7. marca, ešte stále sa však nachádza na africkom kontinente. Ochranári dúfajú, že orlica si aj tento rok vyberie blízku lokalitu pod úpätím Západných Tatier. Za pomoci špeciálnej techniky sa tak Správe TANAP-u môže podľa jej pracovníkov opäť podariť získať nové, predtým nepoznané údaje a cenné poznatky z etológie slovenských orlov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona