Ochranári podali trestné oznámenie za znečistenie vôd Žitného ostrova atrazínom

NETKY.SK • 24 Apríl 2018, 14:44 • 2 min
Ochranári podali trestné oznámenie za znečistenie vôd Žitného ostrova atrazínom

BRATISLAVA - V súvislosti s kontamináciou podzemných vôd Žitného ostrova atrazínom Inštitút vodnej politiky podal na Úrad kriminálnej polície trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre podozrenie zo spáchania trestných činov poškodzovania životného prostredia a ohrozovania ľudského zdravia.

slovakia

left justify in out

Znečistenie vodárenských zdrojov jedovatým atrazínom zasiahlo koncom minulého roku aj začiatkom tohto viacero obcí na Žitnom ostrove. „To, že sa atrazín zistil až v kohútiku u spotrebiteľa, usvedčuje štátne orgány z viacnásobného zlyhania a zanedbania povinností v celom systéme ochrany podzemných vôd a ochrany ľudského zdravia. Doteraz nikto z kompetentných si svoju vinu ani zodpovednosť za súčasný alarmujúci stav nepriznáva," vyhlásila Elena Fatulová, predsedníčka Inštitútu vodnej politiky. Situácia je podľa nej taká vážna, že je najvyšší čas, aby začali konať orgány činné v trestnom konaní.

Podľa Fatulovej príslušné štátne orgány, ministerstvo životného prostredia, ministerstvo zdravotníctva a ich rezortné organizácie, už pred mnohými rokmi o probléme výskytu pesticídu atrazínu v podzemnej vode vedeli. "Napriek tomu, že im to zákon prikazuje, neurobili žiadne opatrenia, aby zabránili šíreniu znečistenia v podzemnej vode a predišli tomu, aby ľudia v postihnutých obciach na Žitnom ostrove pili vodu znečistenú toxickým atrazínom," vyhlásila. Štátne orgány zanedbávajú preventívne opatrenia, aby sa zabránilo znečisťovaniu vôd nebezpečnými látkami, a nekonajú zodpovedne ani v havarijných prípadoch, akým bola kontaminácia vody v obciach Žitného ostrova. Prípad podľa Fatulovej už vyšetruje Obvodné oddelenie Policajného zboru Dunajská Streda. Situáciou na Žitnom ostrove sa bude zaoberať aj Európska komisia, ktorá na základe sťažnosti Inštitútu vodnej politiky bude preverovať možné porušenie európskej legislatívy. „To zvyšuje šance na dosiahnutie nápravy,“ dodala Fatulová.

Hovorca MŽP Tomáš Ferenčák nedávno vyhlásil, že na zvýšení ochrany vody envirorezort intenzívne pracoval ešte pred medializovaným výskytom pesticídu a pracuje ďalej. Minister životného prostredia László Sólymos sa okamžite skontaktoval s predstaviteľmi úradu verejného zdravotníctva, navštívil dotknutú lokalitu, stretol sa so starostami a ľuďmi, ktorí tam žijú. Minister spustil aj mimoriadne kontroly poľnohospodárskych subjektov prostredníctvom Slovenskej inšpekcie životného prostredia. Envirorezort už podľa Ferenčáka sprísnil dozor nad používaním agrochémie v chránených vodohospodárskych oblastiach.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies