Ochranári odovzdali EÚ petíciu za ukončenie dlhých transportov zvierat

NETKY.SK • 22 September 2017, 15:14 • 2 min
Ochranári odovzdali EÚ petíciu za ukončenie dlhých transportov zvierat

BRUSEL – Európske organizácie na ochranu zvierat vrátane slovenskej Slobody zvierat odovzdali v Bruseli petíciu za ukončenie dlhých transportov živých zvierat, ktorú podpísalo vyše milióna Európanov. Slovensko k tejto kampani prispelo 16-tisíc podpismi.

slovakia

left justify in out

Petíciu odovzdali eurokomisárovi pre Zdravie a bezpečnosť potravín Vytenisovi Andriukaitisovi, od ktorého požadujú legislatívne zmeny. V petícii vo forme listu ministrom poľnohospodárstva, v prípade Slovenska ministerke pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriele Matečnej, signatári žiadajú zníženie maximálneho času prepravy živých zvierat v EÚ na osem hodín ako aj revíziu súčasnej legislatívy a jej presadzovanie tak, aby bola zvýšená ochrana zdravia a pohody zvierat. Signatári požadujú nahradiť transporty živých zvierat vývozom mäsa ako aj intenzívnejšiu kontrolnú činnosť zo strany príslušných orgánov.

Každoročne sa v rámci Európskej únie a do tretích krajín preváža miliarda kurčiat a viac ako 37 miliónov prasiat, kráv, oviec, kôz a koní. Ako informuje Sloboda zvierat, transport na dlhé vzdialenosti spôsobuje zvieratám extrémne vyčerpanie, dehydratáciu, zranenia a smrť a zvyšuje riziko prepuknutia chorôb. Väčšinu zvierat čaká na konci tejto cesty často nehumánne usmrtenie, pretože tieto krajiny nie sú členmi EÚ a neplatí pre ne EÚ legislatíva o ochrane zvierat počas usmrcovania. Dokumenty o utrpení zvierat počas prepravy premietli ochrancovia zvierat poslancom Európskeho parlamentu, zástupcom Komisie a členských štátov.

 

"Ukázali, že EÚ zlyháva v monitorovaní exportov zvierat v rámci Únie i za jej hranicami," konštatovala Sloboda zvierat. Aj výsledky šetrení podľa nej potvrdzujú masívne porušenia európskej legislatívy a medzinárodných dohovorov o ochrane zvierat počas prepravy. Najčastejšími sú preplnené a nevhodne dizajnované vozidlá, nefunkčné napájacie a ventilačné systémy, nedodržiavanie povinných prestávok na odpočinok či preprava gravidných zvierat a pôrody vo vozidlách. Napriek silnej podpore verejnosti i vedeckým dôkazom EÚ však roky odmieta revidovať súčasnú legislatívu na ochranu zvierat počas prepravy.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona