Ochranári objavili na Spišskej Magure nové lokality s výskytom fialky dvojkvetej

NETKY.SK • 8 Máj 2018, 11:42 • 2 min
Ochranári objavili na Spišskej Magure nové lokality s výskytom fialky dvojkvetej

ŽDIAR - Ochranári objavili v uplynulých dňoch na Spišskej Magure dve nové lokality s výskytom fialky dvojkvetej (Viola biflora).

slovakia

left justify in out

Podľa nich ide o pekný nález, doteraz údaje o tomto druhu v územnej pôsobnosti Správy Pieninského národného parku (PIENAP) neboli známe. Informoval o tom jej riaditeľ Vladimír Kĺč.

 

Fialka dvojkvetá má podľa neho na byli spravidla dva kvietky. Rastie na vlhkých, mokrých, kamenistých pôdach, na zásaditých aj kyslých substrátoch, v okolí pramenísk, na brehoch lesných potokov, nivách a v štrbinách skál hlavne v montánnom až alpínskom stupni. "K nám najbližšie lokality sa nachádzajú v územnej pôsobnosti Správy Tatranského národného parku, na lokalite Chovancov vrch a v Belianskych Tatrách," doplnil.

 

Ako ďalej uviedol, podľa dostupných informácií je ťažiskom výskytu tohto druhu obvod flóry vysokých (centrálnych) Karpát a obvod predkarpatskej flóry, kde sa na vhodných lokalitách vyskytuje pomerne hojne. "Menej častá je v ďalších okresoch západokarpatskej flóry," uzavrel.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies