Ochranári chcú, aby Sólymos riešil únik arzénu do Oravy

NETKY.SK • 19 Január 2017, 14:08 • 2 min
Ochranári chcú, aby Sólymos riešil únik arzénu do Oravy

BRATISLAVA - Environmentálne zoskupenie Slovenský ochranársky snem (S-O-S) zaslalo ministrovi životného prostredia Lászlóovi Sólymosovi a primátorovi Dolného Kubína Romanovi Matejovovi list v súvislosti so skládkou toxických priemyselných odpadov v Širokej na Orave, ktorá kontaminuje rieku Orava toxickým arzénom.

slovakia

left justify in out

Oboch pritom žiada, aby sa zasadili za vyriešenie tohto vážneho environmentálneho problému. Ako informovala jedna zo zakladajúcich členiek S-O-S Ľubica Trubíniová, koncentrácia arzénu vo vode prekračuje limitnú hodnotu 32-krát (pri starom hygienickom limite z roku 2008 to bolo dokonca 250-krát.

 

"Je preto ľahko možné, že ročne vytečie do Oravy niekoľko kilogramov jedovatého arzénu. Podľa metodického pokynu ministerstva životného prostredia je tak s vysokou pravdepodobnosťou ohrozené zdravie ľudí a životné prostredie," uvádza Trubíniová s tým, že ochranári považujú túto situáciu za nanajvýš kritickú a neudržateľnú.


Ochranári zároveň upozorňujú, že spoločnosť OFZ, a.s., Istebné ako nástupnícka firma po Oravských ferozliatinových závodoch, ktoré ešte v minulom režime nebezpečnú skládku vytvorili, sa od týchto odpadov z výroby ferozliatin dištancuje, a tak ich má sanovať štát na náklady daňových poplatníkov. Navyše čistiareň odpadových vôd, ktorú vybudovala spoločnosť OFZ, zjavne nespĺňa svoj účel, keďže kontaminovaná voda stále presakuje. OFZ teda podľa S-O-S nesplnila všetky podmienky, na základe ktorých dostala v roku 2000 povolenie ukladať svoje priemyselné odpady vo vrchnej časti skládky.

 

„Pýtame sa pána ministra, ako je možné, že rezort v roku 2000 súhlasil s vybudovaním novej skládky priemyselného odpadu OFZ bez sanácie starej skládky pod ňou, aby nedochádzalo k priesakom vody s vysokým obsahom arzénu do okolia. Ako je možné, že túto sanáciu má teraz zabezpečiť a zaplatiť štát, a nie firma, ktorá skládku vytvorila, respektíve jej nástupnícka spoločnosť?" pýtajú sa ochranári.


V liste S-O-S reaguje aj na žalobu, ktorú spoločnosť OFZ podala na miestneho občana Jána Šimúna za poškodzovanie jej dobrej povesti a ktorou od neho žiada odškodné 8 000 eur. Šimún na zasadnutí mestského zastupiteľstva v Dolnom Kubíne upozornil na kontamináciu Oravy arzénom, ktorý uniká z neďalekej skládky v Širokej klasifikovanej ako environmentálna záťaž s vysokou prioritou. Zároveň kritizoval ako nevhodný zámer spoločnosti rozšíriť vrchnú časť skládky o ukladanie komunálnych odpadov. Podľa S-O-S nie je v poriadku, že občan, ktorý sa dožaduje seriózneho riešenia, musí čeliť likvidačnej finančnej pokute.

 

„Žalobu na pána Šimúna preto považujeme za obyčajné vydieranie a cynické zastrašovanie kritikov skládky,“ píše v otvorenom liste S-O-S a vyzýva ministra aj primátora Dolného Kubína, aby sa zasadili za zamedzenie osobného postihu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies