Ochrana psov či mačiek pred týraním sa rozšíri

NETKY.SK • 17 Marec 2023, 16:00 • 2 min
Ochrana psov či mačiek pred týraním sa rozšíri

BRATISLAVA - Ochrana psov, mačiek či fretiek pred týraním sa rozšíri. Predpokladá to novela Trestného zákona z dielne Petry Krištúfkovej (Sme rodina), ktorú vo štvrtok schválili poslanci Národnej rady (NR) SR. Nová legislatíva upravuje aj trestnú zodpovednosť za usmrtenie spoločenského zvieraťa.

slovakia

left justify in out

Novela upravuje trestnú zodpovednosť fyzických osôb, ktoré usmrtia spoločenské zviera s cieľom ich ďalšieho spracovania a získania produktov z nich, najmä mäsa, masti, kože či kožušiny, a to v prípadoch, keď neboli splnené zákonné dôvody na usmrtenie zvieraťa. Za spoločenské zviera sa podľa novej úpravy považujú pes, mačka a fretka. Zavádza sa nová skutková podstata trestného činu usmrtenia spoločenského zvieraťa bez primeraného dôvodu.

 

Nová legislatíva má reagovať na mnohé prípady z praxe, keď došlo k utýraniu zvierat, najmä psov v dôsledku výroby "psích mastí". Predkladatelia pripomenuli, že doterajší trestný zákon umožňuje v tomto prípade stíhať páchateľa za týranie, ale nerieši, keď sa s protiprávne usmrteným psom či mačkou ďalej nakladá, a to spracovaním ich ostatkov na konzumáciu a výrobu mastí. Legislatívna zmena má zabezpečiť aj zvýšenú trestnoprávnu ochranu zvierat, ktoré sú používané na liečebné, športové a rekreačné účely. Účinná má byť od 1. mája. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona