Ochrana osobných údajov Európanov sa má zvýšiť, pravidlá upraví nariadenie

NETKY.SK • 29 Január 2016, 09:54 • 2 min
Ochrana osobných údajov Európanov sa má zvýšiť, pravidlá upraví nariadenie

BRATISLAVA - Ochrana osobných údajov občanov Európskej únie (EÚ) by sa mala zvýšiť. Zabezpečiť to má európske nariadenie, ktoré má upraviť pravidlá ochrany osobných údajov. Má tiež uľahčiť život podnikom, ktoré pôsobia v oblasti cezhraničných online služieb.

slovakia

left justify in out

Európske nariadenie by malo byť prijaté v priebehu niekoľkých týždňov. Pre TASR to povedal vedúci tlačového a politického oddelenia Zastúpenia Európskej komisie v SR Andrej Králik.

 

"Súčasné pravidlá sú v platnosti od roku 1995, kedy ešte neexistovala väčšina online služieb, ako elektronické obchody, sociálne siete, ktoré občania EÚ denne využívajú. A práve preto, že je potrebné posilniť ochranu osobných údajov a tiež zjednodušiť život pre podniky, ktoré pôsobia v oblasti cezhraničných online služieb, dochádza k tejto reforme," vysvetlil Králik s tým, že reforma obsahuje viaceré prvky na posilnenie ochrany osobných údajov.

 

Napríklad právo byť zabudnutý. "Každý občan, keď sa rozhodne, že už nechce pôsobiť na nejakej sociálnej sieti alebo nechce poskytovať ďalej údaje o svojej osobe v rámci nejakej elektronickej platformy, tak všetky jeho osobné údaje budú musieť byť vymazané," priblížil Králik.

 

Život európskym občanom má uľahčiť aj právo na prenosnosť údajov. Po novom by malo platiť, že si občan môže vziať späť svoje osobné údaje, ktoré dal organizácii alebo online službe, a preniesť si ich inde. Ďalšou zmenou má byť informačná povinnosť operátorov, ktorí sa stanú obeťou hackerského útoku. "Budú mať povinnosť bezodkladne informovať všetkých užívateľov, ktorých dáta spracovávajú," uviedol Králik.

 

Jednotné pravidlá majú pomôcť aj podnikom, ktoré pôsobia v oblasti cezhraničných online služieb. "Dnes ak máte elektronický obchod a niekoľko pobočiek v členských štátoch, musíte oslovovať národné orgány na ochranu osobných údajov, všade si získavať potrebné autorizácie, poznať pravidlá každého z členských štátov, kde máte pobočku. Na základe tejto reformy dôjde k tomu, že bude platiť pravidlo jeden kontinent, jeden zákon a bude existovať jednotné kontaktné miesto," opísal Králik.

 

Ak si teda slovenský elektronický obchod bude chcieť založiť pobočky vo viacerých členských krajinách únie, bude mu stačiť, ak si získa potrebné povolenia na slovenskom Úrade na ochranu osobných údajov. "A nebude musieť prácne oslovovať ďalších 15 rôznych autorít," doplnil Králik.

 

Väčšiu ochranu majú dostať aj deti. "Nariadenie uznáva, že deti majú právo na osobitnú ochranu svojich osobných údajov. Deti sú viac zraniteľné, nemajú dostatočné povedomie o nebezpečenstvách ukladania osobných údajov v elektronickom priestore. Preto toto nariadenie vychádza z toho, že deti by mali mať posilnenú ochranu," objasnil Králik.

 

Diskusia o nariadení o ochrane údajov trvala na európskej úrovni štyri roky. Očakáva sa od neho, že pomôže Európe čeliť výzvam digitálneho veku. Nariadenie má posilniť práva občanov a dať im skutočnú kontrolu nad ich osobnými údajmi. Prinesie už spomínaný jednotný rámec pre firmy. Formálne má byť nariadenie ratifikované začiatkom tohto roka a nadobudnúť účinnosť v celej únii má v roku 2018.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona