Ochrana Kobani nie je náš strategický cieľ, vyhlásil Kerry

NETKY.SK • 9 Október 2014, 06:29 • 2 min
Ochrana Kobani nie je náš strategický cieľ, vyhlásil Kerry

WASHINGTON - Americký minister zahraničných vecí John Kerry v stredu naznačil, že zabránenie dobytiu kurdského mesta Kobani (Ajn al-Arab) v Sýrii nepatrí medzi "strategické ciele" v rámci boja proti extrémistom z Islamského štátu.

slovakia

left justify in out

"Akokoľvek je v reálnom čase strašné sledovanie toho, čo sa deje v Kobani... Musíte cúvnuť a pochopiť strategický cieľ," povedal šéf americkej diplomacie na spoločnej tlačovej konferencii vo Washingtone s britským kolegom Phillipom Hammondom. "Bez ohľadu na krízu v Kobani, pôvodnými cieľmi našich snáh boli riadiace a kontrolné centrá a infraštruktúra (Islamského štátu)," uviedol. Ako dodal, koalícia na čele s USA sa skupinu snaží poraziť ako celok "nielen v Kobani, ale v celej Sýrii a Iraku".

 

Američanmi vedené nálety proti Islamskému štátu v Sýrii v stredu vytlačili jeho bojovníkov na okraj Kobani. Tvrdia to predstavitelia tamojších kurdských milícií, ktorí už tri týždne vedú proti islamistom intenzívne boje. Islamský štát pritom ešte v pondelok vyvesil na východnom okraji Kobani svoju čierno-bielu vlajku, odvtedy však spojenci na čele s USA zintenzívnili svoje nálety proti džihádistom. Z oblasti už pred Islamským štátom ušlo do neďalekého Turecka viac ako 150-tisíc Kurdov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona