Ochota zaočkovať sa stúpa, vakcínu by prijalo viac, ako 40% opýtaných. Ruská vakcína by číslo zýšila

NETKY.SK • 6 Apríl 2021, 15:37 • 2 min
Ochota zaočkovať sa stúpa, vakcínu by prijalo viac, ako 40% opýtaných. Ruská vakcína by číslo zýšila

Na prelome januára a februára by sa dalo zaočkovať 39,8 percenta opýtaných, v marci by sa dalo zaočkovať až 41,8 percenta respondentov.

slovakia

left justify in out

Ukázala to ôsma vlna prieskumu Ako sa máte, Slovensko?. Zaočkovať by sa v súčasnosti dalo takmer 42 % opýtaných a ďalších 7 % je už zaočkovaných. Ochota dať sa zaočkovať je tak na Slovensku najvyššia od apríla 2020

 

Respondenti veria najmä vakcíne od firmy Pfizer/BioNTech, keďže by sa ňou dalo zaočkovať takmer 71 %. Vakcínou Moderna by sa dalo očkovať 55,5 % opýtaných, ruskou vakcínou Sputnik V 55 % a AstraZenecou 31 %.

 

Počet ľudí, ktorí vakcináciu odimetajú, od decembra trvalo klesá a v súčasnosti je na úrovni skoro 29 %. Z respondentov, ktorí sa neplánujú dať očkovať, by sa dalo 30 % zaočkovať vakcínou Sputnik V, ak by bola k dispozícii. Výskum Ako sa máte, Slovensko? iniciuje Slovenská akadémia vied, MNFORCE a Seesame. Dáta pre ôsmu vlnu výskumu zbierali od 24. do 27. marca 2021.

Výskum u medzi respondetnmi skúmal  aj na ich názor na očkovanie ruskou vakcínou Sputnik V.  Až dve tretiny z nich sú za jej používanie, ale požadujú jej schválenie príslušnými úradmi. Tretina opýtaných požaduje schválenie európskymi úradmi, takmer zhodne tretine stačí aj jej schválenie slovenskými úradmi. Iba 11 % respondentov je za použitie tejto vakcíny aj bez schválenia. Proti akejkoľvek vakcíne je 9 % a proti používaniu Sputniku V na Slovensku sú iba 4 % respondentov.

 

obrazok

„Narastajúca popularita očkovania proti ochoreniu koronavírusu na Slovensku sa dá vysvetliť postupným nástupom masového očkovania a poznaním relatívnej bezpečnosti a účinnosti používaných vakcín. Ďalším dôležitým faktorom je pretrvávajúca nepriaznivá epidemiologická situácia a s tým súvisiace obavy z ochorenia,“ uviedol Robert Klobucký zo Sociologického ústavu SAV.

 

Ôsma vlna výskumu „Ako a máte, Slovensko?“ prebehla v období 24.3. až 27.3.2021. V tomto období klesali počty hospitalizovaných z rekordných úrovní konca februára aj denné prírastky. V čase zberu dát bol od 25.3. sprísnený zákaz vychádzania a po 20:00 už neplatila výnimka pre cestu do prírody a boli zakázané cesty do zahraničia na dovolenku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miloš Cíbik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona