Oceňuje, že MHV SR mieni pred úpravou zákona o reťazcoch otvoriť diskusiu

NETKY.SK • 13 August 2010, 12:30 • 2 min
Oceňuje, že MHV SR mieni pred úpravou zákona o reťazcoch otvoriť diskusiu

Oceňuje, že MHV SR mieni pred úpravou zákona o reťazcoch otvoriť diskusiu

slovakia

left justify in out

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) oceňuje, že Ministerstvo hospodárstva a výstavby (MHV) SR mieni o problematike obchodných reťazcov najprv diskutovať so všetkými zainteresovanými stranami a až potom sa rozhodne, či a ako zasiahne do momentálne platnej legislatívy. "Dialóg je bezpochyby potrebný. Veríme, že diskusia pomôže nielen objektívne zhodnotiť súčasnú situáciu, ale aj nájsť z nej potrebné východiská. Takýto postup by sa mal používať vždy, keď sa rozhoduje o dôležitých zákonných normách a ich úpravách," povedal podpredseda SPPK pre potravinárstvo a obchod Dušan Janíček.
      Podľa neho dodávatelia potravín do obchodných reťazcov nie sú v rovnocennom postavení so svojimi odberateľmi. V súčasnosti túto problematiku upravuje zákon o neprimeraných podmienkach v obchodných vzťahoch medzi odberateľom a dodávateľom tovaru, ktorým sú potraviny. Pripomenul, že minister pôdohospodárstva, životného prostredia a regionálneho rozvoja SR Zsolt Simon označil za kľúčovú právnu úpravu na úrovni celej Európskej únie, nie iba Slovenskej republiky. "Po spoločnom riešení, ktoré by bolo záväzné pre všetky členské krajiny EÚ, voláme už viac rokov. Jeho definitívne prijatie však môže byť ešte zdĺhavé a dovtedy by mala vzťahy medzi dodávateľmi a obchodom upravovať národná legislatíva," uviedol Janíček.
      Informoval, že SPPK nikdy netvrdila, že existujúca právna úprava v SR je dokonalá a netreba na nej nič meniť. "Sme však presvedčení, že riešením nie je zrušenie aktuálneho zákona, ale jeho ďalšie vylepšenie prípadne nahradenie účinnejšou právnou normou," zdôraznil.
      Prostredníctvom obchodných reťazcov sa realizuje rozhodujúca časť potravinárskeho tovaru, takže jeho výrobcovia nemajú príliš veľa iných odbytových alternatív. Hoci obchodné systémy sa voči nim nesprávajú úplne identicky, pri kontraktoch využívajú svoju ekonomickú silu a potravinári musia akceptovať prakticky všetky ich požiadavky napriek tomu, že často sú pre nich nevýhodné.
      Slovensko podľa Janíčka nie je zďaleka jediným členským štátom EÚ, ktorý sa snaží určitým spôsobom upravovať pôsobenie obchodných reťazcov. Individuálne aj keď rôzne prístupy zvolili Česká republika, Maďarsko, Belgicko, Veľká Británia, Írsko i ďalšie krajiny. "Azda najúčinnejšiu legislatívu uplatňuje Francúzsko, kde nedávno Vyšetrovacia komisia obchodných praktík vyzvala obchodné siete, aby upravili svoje praktiky voči potravinárom," dodal.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies