Ocenili siedmich slovenských stavebných inžinierov za ich zásluhy

NETKY.SK • 22 Jún 2013, 14:01 • 2 min
Ocenili siedmich slovenských stavebných inžinierov za ich zásluhy

BRATISLAVA - Stavební inžinieri ocenili na Valnom zhromaždení Slovenskej komory stavebných inžinierov (SKSI) siedmich zo svojich radov. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa SKSI Viktória Čapčíková. Udelením ocenení si ich predstavitelia komory uctili. Diplomy za zásluhy v stavebnej činnosti si laureáti odniesli z Valného zhromaždenia pri príležitosti stého výročia inžinierstva na Slovensku.

slovakia

left justify in out

"Cítime potrebu vzdať hold svedomitej práci a preukázať tým vážnosť najlepším z nás. Pripomíname si tak spoločnú súdržnosť a vzdávame česť ľuďom, ktorí svoje povolanie povýšili na poslanie, zasvätili mu svoj vzácny čas a veľkým dielom prispeli k rozvoju v stavebníckej a inžinierskej oblasti,“ vysvetlil potrebu oceňovania členov predseda SKSI Vladimír Benko. Za činnosť pri príprave, realizácii a dozorovaní významných stavieb si odniesol ocenenie Miloš Hudoba z Banskej Bystrice. Celoživotnú projektovú, lektorskú a odbornú činnosť ocenili predstavitelia komory u Banskobystričana Ľuboslava Jánoša. Ján Svrček, ktorý pracuje v Komore od obnovenia jej činnosti, získal ocenenie za dlhoročnú spoločenskú a organizačnú činnosť v Slovenskej komore stavebných inžinierov. Výbor bratislavského Regionálneho združenia SKSI nominoval na ocenenie aj Dušana Majdúcha a ocenil ho za jeho významný podiel na šírení a prezentácii Komory nie len vo funkcii jej predsedu. Hold mu Komora vzdala aj za jeho publikačnú a výchovnú činnosť. Ako garanta pri skúškach odbornej spôsobilosti na stavbyvedúceho a stavebný dozor ocenila Komora Otta Makýša z Bratislavy. Laureát si vyslúžil cenu aj za celoživotnú odbornú, spoločenskú a organizačnú činnosť v SKSI a za publikačné aktivity. K úspešným odborným aktivitám inžinierov vo výstavbe prispel aj Vladimír Durbák. Ocenenie za významnú projektovú činnosť a spoločenské a organizačné aktivity v Komore si odniesol aj za spoluúčasť na tvorbe publikácie Technické pamiatky krajín Vyšehradskej štvorky, ktorá je spoločným dielom Slovenskej komory stavebných inžinierov a partnerských inžinierskych komôr krajín V4. Stavebníci udelili jedno z ocenení aj Jozefovi Ďurďovi In Memoriam. "Ocenenie sme odovzdali pani Ďurďovej na znak vyjadrenia vďaky za významnú a dlhoročnú spoločenskú a organizačnú činnosť jej manžela v našej Komore. Inžiniera Ďurďu považujeme za významnú osobnosť Slovenskej komory stavebných inžinierov,“ priblížila riaditeľka Úradu SKSI Diana Krížová.

Stavební inžinieri na svojom Valnom zhromaždení riešili aj otázku nového stavebného zákona a s ním súvisiaceho zákona o autorizovaných architektoch a autorizovaných stavebných inžinieroch. Kompetentní zo SKSI dosahujú dôležité úspechy v presadzovaní svojich požiadaviek v návrhoch nového stavebného zákona. Do nového stavebného zákona sa podarilo vedeniu SKSI a Slovenskej komory architektov (SKA) presadiť zmenu, ktorá autorizovaným stavebným inžinierom i architektom zabezpečí viac zákaziek a investorom zasa zaručí kvalitu. "Po novom, jednoduché stavby, ktoré majú viac ako 120 metrov štvorcových alebo majú zvislé nosné konštrukcie vo vzdialenosti viac ako šesť metrov, musia projektovať autorizované osoby,“ vysvetlil Benko. Taktiež všetky vyhradené a aj všetky ostatné stavby budú podľa zákona len v kompetencii inžinierov a architektov. "Získali sme pre nás celú realizačnú fázu, od vybavenia stavebného povolenia až po kolaudáciu, čo považujeme za skvelý krok,“ prezradil ďalej šéf Slovenskej komory stavebných inžinierov Vladimír Benko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies