Ocenený Činovský vytvorí poštovú známku s portrétom prezidenta

NETKY.SK • 8 Január 2014, 07:46 • 2 min
Ocenený Činovský vytvorí poštovú známku s portrétom prezidenta

BRATISLAVA - Akademický maliar Martin Činovský bol jednou zo 16 významných osobností, ktorým v utorok (7. 1.) na Bratislavskom hrade udelil prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič štátne vyznamenania pri príležitosti 21. výročia vzniku Slovenskej republiky.

slovakia

left justify in out

Umelec, ktorý počas 20 rokov existencie samostatnej slovenskej známkovej tvorby realizoval okolo 150 výtvarných návrhov, si od hlavy štátu prevzal Pribinov Kríž I. triedy za mimoriadne zásluhy o kultúrny rozvoj SR v oblasti výtvarného umenia.

Vyznamenaním za celoživotné dielo sa čerstvý laureát Martin Činovský podľa vlastných slov rozhodne nemieni zaradiť do minulého času. "Ešte stále používam prítomný a budúci čas," uviedol pre TASR po prevzatí ocenenia. Umelec známy doma i vo svete v súčasnosti pracuje na známke venovanej slovenskému politikovi a diplomatovi Štefanovi Osuskému. Už však pomýšľa aj na poštové známky, ktoré sa budú realizovať v roku 2015. "Je to zaujímavé, že ocenenie mi odovzdával súčasný prezident, ale v emisnom pláne už som napísaný autor na prezidenta číslo štyri," prezradil rodák z Levoče, ktorý žije a tvorí v Bratislave.

Martin Činovský sa podieľal na etablovaní slovenskej známkovej tvorby vo svete, čo dokazuje prvé významné ocenenie Slovenska v súťaži o Najkrajšiu známku sveta Grad Prix de l'Exposition WIPA vo Viedni v roku 1997 - 3. miesto za známku "Ľudovít Štúr" (1995). Získal celý rad ďalších ocenení, v roku 2004 mu tiež udelili francúzsky rad Rytiera umenia a literatúry. "Veľmi ma to vtedy potešilo, bolo to práve v období, keď som si štyri roky ani neškrtol," poznamenal všestranný výtvarník, ktorý od roku 2006 vyučuje na Pedagogickej fakulte Univerzity Komenského. Na záver rytec poštových známok s úsmevom dodal: "Prekvapilo ma to, že si v zahraničí na mňa spomenuli a dúfam, že sa tá história nezopakuje, že na jednej strane 'poplácanie po pleci' a od zajtra nebudem mať čo robiť."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona