Ocenenie Vojenský čin roka získal vojak, ktorý zachránil dvoch kolegov

NETKY.SK • 18 Jún 2014, 17:48 • 2 min
Ocenenie Vojenský čin roka získal vojak, ktorý zachránil dvoch kolegov

BRATISLAVA - Pyrotechnik Miroslav Staník, ktorý bol jedným z terčov útoku na slovenských vojakov na základni v afganskom Kandaháre, si dnes prevzal ocenenie Vojenský čin roka 2013 v kategórii Záchrana života.

slovakia

left justify in out

Dvoch ťažko zranených vojakov počas útoku v júli 2013 dostal do bezpečia, čím prispel k tomu, že prežili. Pri útoku príslušníkov afganskej armády vtedy prišiel o život vojak Daniel Kavuliak.
     

"Chcem sa poďakovať chlapcom, s ktorými som bol v Afganistane, ktorí keď odchádzali s ťažkými zraneniami, mi sľúbili, že budú bojovať a svoj sľub splnili. Chcem vzdať česť pamiatke môjmu kolegovi Danovi," povedal Staník. "Človek má také nutkanie rozbehnúť sa za tým Afgancom, ktorý zranil mojich chlapcov a vlastne zabil Dana. Veľa ľudí si myslí, že sme neurobili dobre, že sme ho nezastrelili, ale vždy si budem stáť za tým, že je lepšie zachrániť dva ľudské životy ako jeden zobrať," pokračoval. Ťažké zranenie takmer utrpel aj on, no strelu zastavil nôž, ktorý mal na opasku. Vlani to nebolo po prvý raz, čo Staník čelil hrozbe smrti. V roku 2004 bol v Iraku v skupine vojakov, ktorá sa stala terčom mínometného útoku. Zomrelo vtedy jeho šesť kolegov.
     

V kategórii Pomoc verejnosti a priateľ armády zvíťazil po hlasovaní odbornej komisie Peter Sudimák za pomoc dôchodkyni Anne Smädovej a jej vnukovi Adamovi. Ocitli sa v ťažkej životnej situácii, bez peňazí, bývania a s dlhmi. "Pre mňa to nie je ocenenie, pre mňa je niekomu pomôcť prirodzená vec. Adamko s tetou potrebovali v ten daný moment pomoc, my sme s manželkou tam boli, prichýlili sme ich a pomohli sme," povedal. Dcéra pani Smädovej má päť detí a problémy sa začali, keď sa k nej vrátil jej druh. "Tetu zo svojej rodiny vystrnadili a ona ostala sama. Na Vianoce prišlo to, že vyhodili aj Adama, zostal na ulici. S plačom zavolal manželke a odvtedy sú u nás," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies