Ocenenie The Brain Prize za výskum ľudského mozgu získali spoločne traja vedci

NETKY.SK • 6 Marec 2017, 16:56 • 2 min
Ocenenie The Brain Prize za výskum ľudského mozgu získali spoločne traja vedci

LONDÝN - Laureátmi tohtoročnej prestížnej ceny The Brain Prize, ktorá sa udeľuje za prínos pre výskum ľudského mozgu, sa stali traja vedci pôsobiaci v Británii. Ocenenie, ktorého súčasťou je prémia jeden milión eur, získali Wolfram Schultz, Peter Dayan a Ray Dolan, oznámila dnes spravodajská stanica BBC.

slovakia

left justify in out

Vedci boli ocenení "za multidisciplinárnu analýzu mozgových mechanizmov, ktoré prepájajú učenie sa s odmenou, čo má ďalekosiahle dôsledky pre pochopenie ľudského správania sa vrátane rozhodovacích porúch v prípadoch, ako sú gamblerstvo, drogová závislosť, kompulzívne konanie či schizofrénia".

 

Práca ocenenej trojice vedcov zahŕňa viac než 30 rokov a prispela k objasneniu kľúčovej úlohy dopamínu, mozgovej chemickej látky. Tá podnecuje súbor mozgových buniek k odozve, kedykoľvek sa vyskytne určitá odmena. Mozog pritom prípadne reaguje už aj v očakávaní odmeny.

 

"To nás núti usilovať sa o viac odmeny, pričom jednotlivci, ktorí majú viac odmeny, majú tiež vyššie šance na prežitie," tvrdí Wolfram Schulz, jeden z laureátov a profesor na Cambridgeskej univerzite.

 

The Brain Prize je najvýznamnejším ocenením v neurovede. Cenu založila v roku 2011 dánska Nadácia Lundbeck.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona