Ocenenie Biele srdce si prevzalo 27 zdravotných sestier

NETKY.SK • 19 Máj 2018, 10:09 • 2 min
Ocenenie Biele srdce si prevzalo 27 zdravotných sestier

BRATISLAVA - Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek pri príležitosti Medzinárodného dňa sestier, ktorý pripadá na 12. mája, ocenila 27 sestier a pôrodných asistentiek. Ako ďalej agentúru SITA informovali zástupcovia komory, 11. ročník slávnostného odovzdávania významného ocenenia Biele srdce sa uskutočnil v hoteli Senec 18. mája pod záštitou prezidenta Slovenskej republiky Andreja Kisku. Na podujatí sa zúčastnilo 250 sestier z celého Slovenska.

slovakia

left justify in out

„Pri našej práci sa stretávame s radosťou z príchodu nového človeka na svet či s návratu chorého do reálneho života, no stretávame sa aj s bolesťou a utrpením, smrťou a ľahostajnosťou. Sme potrebné, ale neviditeľné. Málokto si uvedomuje, aké ťažké je poskytnúť starostlivosť naraz pätnástim či dvadsiatim pacientom, potešiť ich úsmevom či povzbudzujúcimi slovami a odchádzať z práce s plnou hlavou starostí, či sme všetko urobili tak, ako sme mali a na nič nezabudli. Ocenením Biele srdce sa chceme poďakovať všetkým sestrám na Slovensku za ich prácu, ktorá je veľmi náročná pre slovenskú spoločnosť,“ skonštatovala prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazorová, Ako ďalej povedala, verí, že sestry a pôrodné asistentky na Slovensku sa čoskoro dočkajú aj patričného spoločenského uznania, ktoré si právom zaslúžia.

SK SaPA na celonárodnej úrovni ocenila 16 sestier v kategórii Sestra a pôrodná asistentka v praxi, z toho bolo 15 sestier a jedna pôrodná asistentka, ďalej osem sestier v kategórii Sestra a pôrodná asistentka – manažérka, dve sestry v kategórii Sestra a pôrodná asistentka – pedagóg. Mimoriadne ocenenie Biele srdce získala Mária Musilová. "Mária Musilová celú svoju profesionálnu kariéru zasvätila ošetrovateľstvu, sestrám a ich vzdelávaniu. Tvorila dejiny ošetrovateľstva a ošetrovateľskej profesie...Pani Musilová je sestra, učiteľka, vedkyňa, cieľavedomý, prísny a múdry človek. Je človekom, pri ktorom sa cítite bezpečne a zároveň sa vždy máte čo naučiť,“ povedal člen Prezídia a Rady SK SaPA Milan Laurinc. Ďalšími ocenenými sestrami sú Lucia Behunová, Iveta Drahoňová, Ivana Harvanová, Zuzana Jeřábková – Jarolínová, Dana Lepáčková, Gabriela Liščinská, Anna Lukáčová Havrilová, Martina Malegová, Ľudmila Neupauerová, Helena Sentivanová, Anna Schmiedl, Jana Székelyová, Zuzana Toplanská, Anna Vašutová, Lýdia Zelenická, Marcela Vincová, Zuzana Bagoňová, Daniela Baníková – Baštigálová, Alena Camberová, Irena Dršková, Martina Dubovcová, Zuzana Hrabovská, Martina Labaš, Mária Víglaská, Katarína Gerlichová a Alena Uríčková.

Ocenenie Biele srdce je symbolom starostlivosti, poznania a ľudskosti. Celosvetový symbol sestier Biele srdce bol oficiálne zvolený v roku 1999 pri príležitosti 100. výročia založenia Medzinárodnej rady sestier. Tvar srdca je prejavom humánnej komunikácie a pomoci a súčasne miestom, odkiaľ pramení kvalita ošetrovateľskej starostlivosti. Biela farba srdca symbolizuje jeho nositeľom prelínanie sa všetkých farieb, ktoré svet pozná, tak ako sestra prijíma všetkých ľudí sveta. Na celom svete sa Medzinárodný deň sestier slávi 12. mája ako spomienka na narodenie priekopníčky ošetrovateľstva a povolania sestry Florence Nightingalovej z Veľkej Británie. Medzinárodná rada sestier (ICN) každoročne zverejňuje hlavnú tému, ktorá sa komunikuje pri príležitosti narodenia priekopníčky ošetrovateľstva Florence Nightingalovej, pričom v tomto roku to je téma Sestry: „Hlas v popredí, dosahovanie cieľov udržateľného rozvoja.“
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies