Oceliareň v Strážskom idú zazimovať, zamestnanci sú stále v neistote

NETKY.SK • 3 December 2014, 14:27 • 2 min
Oceliareň v Strážskom idú zazimovať, zamestnanci sú stále v neistote

STRÁŽSKE - V oceliarni v meste Strážske po niekoľkých týždňoch opätovne zastavili výrobu. Medzi viac ako štyrmi stovkami zamestnancov sa znovu hovorí o neistote a nejasných perspektívach fabriky.

slovakia

left justify in out

"Nevyrába sa už vôbec. Výroba bola prerušená v nedeľu (30.11.) v noci. V decembri sa už obnoví asi ťažko," informoval TASR odborový predák Dušan Varga. Ako ďalej uviedol, zamestnanci fabriky ju budú v tejto súvislosti do konca týždňa pripravovať na zazimovanie.
     

Hutnícku továreň v Strážskom prevádzkuje akciová spoločnosť Slovakia Steel Mills (SSM). Väčšina jej zamestnancov bola od augusta do začiatku novembra doma s tým, že poberali 60 % mzdy. Do práce sa následne vrátili, no pozastavenú výrobu obnovila SSM iba nakrátko.
     

"Našou prioritou bolo spustiť výrobu ešte pred zimnou sezónou, pokiaľ je ešte dopyt po výrobkoch zo stavebnej ocele. To sa podarilo v mesiaci november. Avšak v decembri dopyt po stavebnej oceli utícha a tomu musíme prispôsobiť aj výrobu a zároveň sa pripraviť i na odbornú údržbu technológie a jej ochranu počas zimnej sezóny," povedal pre TASR Ján Huňady z manažmentu SSM. 
     

Či budú pracovníci továrne odkázaní v blízkom čase opätovne iba na 60 % mzdy, nateraz povedať nevedel. "O tom ešte budeme rokovať so zástupcami zamestnancov." Huňady vylúčil alternatívu prepúšťania ako dôsledok pozastavenej výroby. "V decembri sa nič také neplánuje," poznamenal. 
     

Odborári sa chcú s manažmentom oceliarne stretnúť na sklonku tohto týždňa, aby mu položili otázky súvisiace so zamestnanosťou, ale aj ďalšou perspektívou spoločnosti. "Dúfam, že vedenie oboznámi mňa a ostatných pracovníkov s tým, čo zamýšľa s firmou ďalej, čo bude s nami, čo bude po novom roku, v januári," podotkol Varga.
     

SSM produkujúcu vo svojej východoslovenskej fabrike betonársku oceľ a valcovaný drôt, založili v roku 2007 ako dcérsku spoločnosť holandskej firmy Steel Assets Management B.V. Financovanie investičnej časti bolo zabezpečené formou investičného úveru od Českej exportnej banky (ČEB). V máji 2014 začala predaj pohľadávky voči SSM, ktorá vznikla nesplácaním úveru, no ten zatiaľ nie je ukončený.
     

SSM iniciovala v uplynulom období kroky zamerané na jej ochranu pred veriteľmi. "Prvostupňový súd nedal súhlas na reštrukturalizáciu našej spoločnosti. Rozhodnutie ešte nie je právoplatné," ozrejmil Huňady.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies