Očakávania dohody s Iránom znížili ceny ropy, cena Brentu klesla k 55 USD

NETKY.SK • 1 Apríl 2015, 10:08 • 2 min
Očakávania dohody s Iránom znížili ceny ropy, cena Brentu klesla k 55 USD

LONDÝN - Ceny ropy zaznamenali dnes ďalší pokles, keďže trhy predpokladajú, že medzi západnými mocnosťami a Iránom by nakoniec mohlo dôjsť k dohode o iránskom jadrovom programe. To by umožnilo zmierniť sankcie voči Teheránu, a tým postupne zvýšiť vývoz ropy z krajiny, čo by viedlo k ďalšiemu navýšeniu objemu suroviny na už aj tak presýtenom trhu. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Zástupcom Iránu a šiestich svetových mocností sa síce do stanoveného termínu (koniec marca) nepodarilo uzatvoriť rámcovú dohodu o iránskom jadrovom programe, rokovania vo švajčiarskom Lausanne však o jeden deň predĺžili. Ropné trhy vyčkávajú, či sa k dohode podarí dospieť a ak áno, do akej miery by to ovplyvnilo vývoz ropy z Iránu.

 

Krajina v súčasnosti produkuje okolo 2,8 milióna barelov ropy denne (1 barel = 159 litrov). Sankcie západných mocností jej však limitujú export na 1 milión barelov denne. Podľa niektorých ekonómov sa ale ani v prípade uvoľnenia sankcií netreba obávať príliš prudkého zvýšenia dodávok ropy z Iránu.

 

Cena severomorskej ropnej zmesi s dodávkou v máji klesla dnes do 7.12 h SELČ o 10 centov na 55,01 USD (51,13 eura) za barel po tom, ako na záver utorkového obchodovania (31. marca) klesla o 1,18 USD.

 

Cena americkej ľahkej ropy WTI zaznamenala pokles o 23 centov na 47,37 USD za barel. Na záver utorkového obchodovania klesla o 1,08 USD.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona