Očakávané uvoľnenie peňažnej politiky vedie k zdražovaniu zlata

NETKY.SK • 4 Júl 2016, 12:53 • 2 min
Očakávané uvoľnenie peňažnej politiky vedie k zdražovaniu zlata

FRANKFURT NAD MOHANOM - Očakávané ďalšie uvoľňovanie peňažnej politiky centrálnych bánk po brexite vedie k zdražovaniu zlata a striebra. Informuje o tom agentúra DPA. Dnes stála unca striebra (31,1 g) 21,58 USD (19,38 eura), kým pred týždňom neprekročila 18 USD. Striebro bolo naposledy drahšie v auguste 2014.

slovakia

left justify in out

Mark Carney, šéf Bank of England, ktorá je britskou centrálnou bankou, uviedol v reakcii na výsledky hlasovania o vystúpení krajiny z EÚ, že k uvoľneniu peňažnej politiky dôjde ešte počas tohto leta.

 

Podľa správ v médiách sa vo vedení Európskej centrálnej banky (ECB) diskutuje o novom uvoľnení kritérií pre nákup cenných papierov za miliardy eur.

 

Uvoľnenejšia peňažná politika sa spravidla spája s poklesom úrokov. Ľahšie dostupné peniaze na trhu vyvolávajú vzostup cien vzácnych kovov, predovšetkým zlata a striebra. Unca zlata sa dnes predávala už po 1358,54 USD a naposledy stála viac v marci 2014.

 

Rýchlejší rast ceny striebra než zlata odôvodňujú experti najnovším zotavovaním sa finančných trhov po šoku spôsobenom brexitom. Kým zlato sa pokladá hlavne za kov uchovávajúci hodnoty v neistých časoch, striebro je materiálom, ktorý je v širokom rozsahu potrebný v priemysle. Optimistický pohľad na vývoj svetovej konjunktúry môže byť faktorom, ktorý povedie k ďalšiemu zdražovaniu práve tohto kovu.

 

(1 EUR = 1,1136 USD)

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies