Očakávalo sa vyhynutie tigrov do roku 2022, deje sa však niečo úžasné

NETKY.SK • 6 Apríl 2016, 18:05 • 2 min
Očakávalo sa vyhynutie tigrov do roku 2022, deje sa však niečo úžasné

MINNESOTA – Pred šiestimi rokmi odborníci varovali, že existuje reálna hrozba, podľa ktorej by mohli tigre vo voľnej prírode úplne vyhynúť do roku 2022.

slovakia

left justify in out

Je to desivá myšlienka, ale predpovede vychádzali z reálnych faktov ako strata prirodzeného prostredia a pytliactvo. Práve tieto faktory by mohli viesť k zániku týchto majestátnych tvorov, ktorých pred sto rokmi bolo voľnej prírode ešte 100.000.

Tento týždeň sa však objavili vzrušujúce a pozitívne správy. Zdá sa, že počet voľne žijúcich tigorv je oveľa vyšší, ako sa pôvodne predpokladalo. To by mohlo znamenať, že do roku 2022 sa ich počet naopak zdvojnásobí. Je to veľmi pozitívny obrat pre tieto nádherné mačkovité šelmy, ktorých bolo na prelome desaťročí už iba 3.200 exemplárov.

 


Pozitívna prognóza bola publikovaná v štúdii vedeckého magazínu Science Advances. Tá dospela k záverom, že úbytok lesov na miestach, ktoré obývajú tigre, nebol taký hrozivý, ako sa predpokladalo. Keď sa tieto prostredia podarí zachovať v aktuálnom stave, tak by počet tigrov mohol začať rásť.

Podľa štúdie sa o najväčší nárast populácie tigrov zaslúžili India a Nepál, kde počet týchto zvierat narástol o 61 percent a 31 percent.

Autor štúdie Anup Joshi z University of Minnesota povedal: "Keď sme robili túto štúdiu, mysleli sme si, že úbytok lesov je oveľa vyšší, pretože sú to krajiny s najrýchlejšie rastúcimi ekonomikami a zároveň sú domovom tigrov. Zistili sme však, že vo väčšine prípadov prirodzené prostredie tigrov zostalo neporušené. Je to vďaka dobrej ochrane miestnych ľudí, ktorí chránia jadro tigrej populácie."




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona