Očakáva sa, že po razii v dome Donalda Trumpa dôjde k vydaniu zatykača. Ako to vidí exprezident?

NETKY.SK • 9 August 2022, 16:9 • 2 min
Očakáva sa, že po razii v dome Donalda Trumpa dôjde k vydaniu zatykača. Ako to vidí exprezident?

FLORIDA/NEW YORK - Ide o prvý prípad v histórii Ameriky, kedy do nehnuteľnosti exprezidenta Spojených štátov vtrhla FBI.

slovakia

left justify in out

Federálny príkaz na prehliadku Trumpovho sídla na Floride mal podpísať nemenovaný sudca. Bývalý americký prezident Donald Trump pre médiá uviedol, že jeho dom na Floride prepadla FBI a agenti rozbili trezor. Trump vo vyhlásení povedal, že jeho floridskú rezidenciu Mar-a-Lago v Palm Beach okupovala veľká skupina agentov FBI."

 

Z domova: Ukrajina zastavila tranzit ruskej ropy na Slovensko!

 

img

 

Americká federálna prokuratúra od mája vyšetruje, či bývalý prezident pri svojom pôsobení v úrade nakladal správne s tajnými dokumentmi. Národný archív USA predtým zistil, že Trump po konci svojho funkčného obdobia odviezol do svojej rezidencie na Floride škatule s materiálmi vrátane vládnych dokumentov, suvenírov a darov od zahraničných lídrov. Podľa BBC i CNN akcia FBI súvisí práve s týmto vyšetrovaním. Samotné FBI ani americké ministerstvo spravodlivosti sa ešte k razii nevyjadrili.

 

„V americkej histórii nikdy neexistoval príkaz na prehliadku, ako je tento," povedal pre BBC štátny zástupca okresu Palm Beach Dave Aronberg a označil to za „veľkú vec." Americkí prezidenti musia podľa zákona o prezidentských záznamoch (PRA) preniesť všetky svoje listy, pracovné dokumenty a e-maily do Národného archívu (NA). Existujú aj ďalšie federálne zákony týkajúce sa zaobchádzania s utajovanými dokumentmi. 

 

img

 

Vyjadrenie exprezidenta

 

„Po (mojej) spolupráci s príslušnými vládnymi orgánmi nebola táto neohlásená razia v mojom dome potrebná ani vhodná. Toto sú temné časy pre náš národ, keďže môj krásny domov Mar-A-Lago v Palm Beach na Floride je momentálne obliehaný, prepadnutý a obsadený veľkou skupinou agentov FBI," napísal americký exprezident na svojej sociálnej sieti Truth Social.

 

img

 

Hnev a zatykač?

 

Dramatická eskalácia situácie okolo Donalda Trumpa prichádza v čase, keď sa republikán pripravuje na ďalšiu možnú prezidentskú kandidatúru v roku 2024. Skupina jeho fanúšikov sa zhromaždila pred Mar-a-Lago, aby zamávala vlajkami a vyjadrila svoj hnev. Líder republikánskej menšiny Snemovne reprezentantov Kevin McCarthy povedal: Videl som toho dosť. Ministerstvo spravodlivosti dosiahlo neúnosný stav politizácie." Floridský senátor Marco Rubio, republikán, na Twitteri napísal: „Použitie vládnej moci na prenasledovanie politických oponentov je niečo, čo sme videli mnohokrát od marxistických diktatúr tretieho sveta."

 

Podľa BBC a CNN je pravdepodobné, že po dnešnej razii FBI vo floridskom sídle Donalda Trumpa, bude nasledovať vydanie príkazu na jeho zatknutie. 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona