Obžalovaný z terorizmu v Košiciach nie je duševne chorý, tvrdia znalci

NETKY.SK • 13 Máj 2013, 17:21 • 2 min
Obžalovaný z terorizmu v Košiciach nie je duševne chorý, tvrdia znalci

Košice – Košičan Ladislav K. (33), ktorý je obžalovaný z terorizmu v prípade bombového útoku pri košickej reštaurácii McDonald's, nie je duševne chorý.

slovakia

left justify in out

Na dnešnom pojednávaní na okresnom súde v Košiciach sa na tom zhodli znalci z odboru psychiatrie a psychológie.

K výbuchu podomácky vyrobenej bomby uloženej v odpadkovom koši došlo v decembri 2011, našťastie, nikto nebol zranený. Ladislav K. je v kauze obžalovaný z obzvlášť závažného zločinu terorizmu, ako aj ďalších previnení vrátane nedovoleného ozbrojovania.

Súdny znalec z odboru psychiatrie pred súdom uviedol, že obvinený má poruchu osobnosti so "schizoidnými a histriónskymi rysmi", nejde však o duševnú chorobu. "V čase spáchania skutku vedel rozpoznať nebezpečenstvo pre spoločnosť a jeho protiprávnosť. Vedel a mohol svoje konanie ovládať," konštatoval. Počas pobytov obvineného na psychiatrii sa podľa neho zistila závislosť na liekoch odstraňujúcich úzkosť, ktorá však v čase spáchania skutku neovplyvnila schopnosť rozpoznávať nebezpečenstvo daného konania.

Ďalší znalec z odboru psychológie povedal, že obžalovaný má intelekt mierne nadpriemerný, jeho osobnosť je masívne disharmonická a nevyzretá, s rysmi schizoidy. Vylúčil uňho patologickú motiváciu trestnej činnosti. Z hľadiska motívu konania konštatoval neuspokojenú potrebu kompenzovať vlastný pocit menejcennosti a neúspešnosti. "Charakter trestnej činnosti zodpovedá osobnosti obvineného,"dodal. Možnosť jeho resocializácie vníma skepticky a považuje ju za značne neistú.

Obžalovaný sa k znaleckým posudkom odmietol vyjadriť.

Na súde dnes vypovedal aj svedok, ktorý sa stretol a rozprával s Ladislavom K. minulý rok vo väzenskej nemocnici v Trenčíne. Obvinený sa podľa jeho slov chcel vyhnúť odsúdeniu a pýtal sa ho, "ako sa má tváriť, aby ho uznali za blázna"Za svoj vzor označoval nórskeho teroristu Andersa Breivika, ktorý v júli 2011 zabil 77 ľudí. "Obhajoval Breivika, že dobre urobil, keď zabil tých ľudí," povedal. Obvinený mu podľa neho hovoril aj o výbušnom systéme použitom v Košiciach, ba dokonca o snahe zhotoviť si samovražedný pás. 

Svedok podľa svojich slov obvinenému dohováral, že bomba pred košickou reštauráciou mohla zabiť dieťa. "Odpovedal, že ľudia nemali čo byť v McDonald's a jesť mäso. On nenávidí poľovníkov, rybárov, všetkých, ktorí ničia zvieratá. Mať radšej psov ako ľudí, to je choré," dodal. Vypovedať sa rozhodol potom, keď mu obvinený povedal: "Ešte o mne budeš počuť." Chcel preto upozorniť na nebezpečnosť takéhoto človeka. Odmietol pritom tvrdenie obžalovaného, že vypovedá preto, aby mal ako väzeň výhody. Naopak, výpoveď mu podľa neho priniesla len problémy, obavy a obvinenia z "bonzáctva", pre ktoré dnes najprv pred súdom odmietol hovoriť.

Ladislav K. označil svedka za klamára. "Ja ho bližšie nepoznám," reagoval.

Pojednávanie bude pokračovať o mesiac, vypovedať by mala na žiadosť obhajoby aj matka obžalovaného.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona