Obžalovaný esesák z Auschwitzu je chorý, proces odročili

NETKY.SK • 8 Máj 2015, 17:05 • 2 min
Obžalovaný esesák z Auschwitzu je chorý, proces odročili

LÜNEBURG - Proces s 93-ročným Oskarom Gröningom, ktorý počas druhej svetovej vojny pracoval ako zamestnanec koncentračného tábora Auschwitz a ktorý čelí obvineniu z podielu na vražde približne 300.000 ľudí, museli na Krajinskom súde v nemeckom Lüneburgu vo štvrtok odročiť, a to najmenej do utorka 12. mája.

slovakia

left justify in out

Príčinou je ochorenie obžalovaného, ktorý nebol v stave absolvovať presun do súdnej siene. Niekdajšieho Rottenführera SS, ktorý  pôsobil vo vyhladzovacom tábore Auschwitz v rokoch 1942-44, vyšetria lekári s cieľom zistiť, kedy by mohol absolvovať ďalšie pojednávanie. Ako však uviedol predsedajúci sudca, nič nenaznačuje, že by obžalovaný zdravotné problémy simuloval.
       

Už o deň skôr museli súdne konanie prerušiť, pretože obžalovaný bol na tom zdravotne veľmi zle.
       

Prokuratúra tvrdí, že súčasťou Gröningovej práce bolo triediť osobné veci, ktoré väzni museli pri vstupe do tábora odovzdávať, a vyberať z nich tie hodnotné, za čo si vyslúžil prezývku "účtovník z Auschwitzu".        Obvinený je aj z toho, že peniaze nájdené v osobných veciach sústreďoval a posielal do centrály jednotiek SS v Berlíne, aby z nich boli financované nemecké bojové operácie.  Žalujúcou stranou v súdnom procese je aj viac ako 60 príbuzných obetí koncentračného tábora Auschwitz. 
     

Súdne konanie s Gröningom, ktorý v úvode priznal morálnu spoluvinu, sa začalo 21. apríla 2015. V spolkovej republike ho vnímajú ako jeden z posledných veľkých procesov s ešte žijúcimi nacistami podozrivými z napomáhania systematického vyvražďovania počas druhej svetovej vojny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies